ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με το δάκτυλο στις μεταρρυθμίσεις οι θεσμοί

11:48 - 03 Δεκ 2018 | Οικονομία
Με το δάκτυλο στις μεταρρυθμίσεις οι θεσμοί
Η πολιτική «πιάτσα» μπορεί να κινείται στον αστερισμό των δράσεων στήριξης ευπαθών ομάδων και άλλων παροχών ωστόσο εν όψει και της συνεδρίασης του Eurogroup το θέμα των μεταρρυθμίσεων αναμένεται και πάλι να πέσει στο τραπέζι. Άλλωστε εν όψει της εκκίνησης υλοποίησης των δεσμεύσεων των εταίρων για τα μέτρα για το χρέος ο κλοιός αναμένεται να σφίξει και οι λέξεις για μεταρρυθμίσεις να αρχίσουν να ακούγονται όχι όπως μέχρι τώρα ψιθυριστά αλλά … συλλαβιστά και ηχηρά.

Άλλωστε εν όψει της εκταμίευσης της πρώτης δόσης με τα κέρδη που έχουν αποκομίσει Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων (περίπου 600 εκ. ευρώ)  θα επισκεφτεί τη χώρα το κλιμάκιο των θεσμών στις αρχές του επόμενου έτους.

Έτσι μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης του νέου πλαισίου προστασίας της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, η απομείωση των «κόκκινων» δανείων, οι αποφάσεις για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, οι μεταρρυθμίσεις στην υγεία αλλά και θέματα διαμόρφωσης θετικότερου επενδυτικού περιβάλλοντος αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο.

Ήδη, από το Νοέμβριο, βέβαια υπάρχει έκθεση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τη μεταμνημονιακή πορεία βάσει της οποίας θα υπάρξει η σχετική αξιολόγηση τον Ιανουάριο. Μέχρι τότε με εκκίνηση το σημερινό Eurogroup αναμένεται να υπάρξουν αναφορές την ανάγκη τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων και υλοποίησης ενεργειών με αιχμή το κλείσιμο των μεταμνημονιακών εκκρεμοτήτων.

Σημειώνεται ότι οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης (EWG), οι οποίοι συνεδρίασαν στα τέλη Νοεμβρίου για να προετοιμάσουν το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου, υπογράμμισαν ότι η χώρα μας πρέπει να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Μάλιστα τότε ο επικεφαλής του ESM  Κλάους Ρέγκλινγκ είχε υπενθυμίσει ότι η συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, βάσει των δεσμεύσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση κατά την ολοκλήρωση του 3ου Μνημονίου, αποτελεί, το εισιτήριο για την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Με αφορμή την έγκριση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ο επικεφαλής του Ταμείου και του διαδόχου του, δηλαδή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), δήλωσε πως η κατάργηση του επιτοκιακού περιθωρίου έως το 2022, η οποία αποτελεί ένα από τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, «προϋποθέτει τη διαρκή εφαρμογή των κομβικών μεταρρυθμίσεων του προγράμματος του ESM και τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις και δεσμεύσεις πολιτικής κατά την περίοδο της μεταπρογραμματικής εποπτείας».

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 13:03 - 03 Δεκ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.