ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βελτίωση του οικονομικού κλίματος "βλέπει" ο ΙΟΒΕ

12:43 - 07 Μαϊ 2007 | Οικονομία
Νέα άνοδο, σχεδόν κατά τρεις μονάδες, σημειώνει τον Απρίλιο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα. Διαμορφώνεται έτσι στις 112 μονάδες (από 109,1 μονάδες τον Μάρτιο) πάντα σε επίπεδο ανώτερο του μακροχρόνιου μέσου όρου και ταυτόχρονα αισθητά βελτιωμένος σε σχέση με τον Απρίλιο του 2006. Η άνοδος του δείκτη είναι αποτέλεσμα ακόμα μεγαλύτερης αισιοδοξίας στη Βιομηχανία και στο Λιανικό Εμπόριο, όταν αντίθετα στις Υπηρεσίες και στις Κατασκευές, το κλίμα επιδεινώνεται ελαφρά, ενώ περιορίζεται και η Καταναλωτική Εμπιστοσύνη.

Πιο συγκεκριμένα:

Την έντονη αισιοδοξία στη Βιομηχανία τροφοδοτούν οι θετικές προβλέψεις για την πορεία της παραγωγής και τις παραγγελίες στο επόμενο διάστημα, ενώ ταυτόχρονα περιορίζεται το ύψος των αποθεμάτων στον τομέα. Αλλά και στο Λιανικό Εμπόριο τονώνεται η αισιοδοξία από την πορεία της τρέχουσας επιχειρηματικής δραστηριότητας, ενώ ενισχύονται και οι προσδοκίες για περαιτέρω ενίσχυση της ζήτησης.

Αντίθετα στις Υπηρεσίες, οι προβλέψεις για αυξημένη ζήτηση είναι ηπιότερες τον Απρίλιο, ενώ η υποχώρηση της αισιοδοξίας στις Κατασκευές, αντανακλάται κυρίως στις προβλέψεις για την απασχόληση που αποδυναμώνονται, αν και οι δυσμενείς εκτιμήσεις για το πρόγραμμα εργασιών περιορίζονται. Σε ότι αφορά τις προσδοκίες των καταναλωτών, η απαισιοδοξία για την οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και του νοικοκυριού τους εντείνεται, όπως και η πρόβλεψη για αύξηση της ανεργίας, ενώ μόνο η πρόθεση αποταμίευσης δείχνει να ενισχύεται, αν και παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Νέα σημαντική βελτίωση του κλίματος

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία τον Απρίλιο ενισχύεται σημαντικά και διαμορφώνεται στις 113,1 μονάδες (από 108,5 μονάδες τον Μάρτιο). Πρόκειται για τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση του δείκτη για την πιο πρόσφατη περίοδο 2000-2006 και υπολείπεται μόνο δύο μονάδες του μέγιστου (Μάρτιος 2000). Συνεχίζει επομένως να κινείται υψηλότερα του μακροχρόνιου μέσου όρου, ενώ είναι πολύ βελτιωμένος σε σχέση και με τον Απρίλιο του 2006. Αναλυτικότερα:

α)Ενισχύονται ακόμα περισσότερο οι προβλέψεις των επιχειρήσεων για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, καθώς πλέον τέσσερις στους εννέα προβλέπουν άνοδο. Ταυτόχρονα περιορίζεται μόλις στο 4% (από 6% τον Μάρτιο), το ποσοστό αυτών που «βλέπουν» μείωση της παραγωγής τους στο επόμενο διάστημα.

 

β) Για πέμπτο κατά σειρά μήνα, βελτιώνονται οι εκτιμήσεις για την πορεία της ζήτησης όπως αυτή εκφράζεται από το επίπεδο παραγγελιών. Το ισοζύγιο αυτών που κρίνουν τις παραγγελίες υψηλότερες - χαμηλότερες του κανονικού τους επιπέδου είναι πλέον θετικό μετά από πέντε μήνες, ενώ δύο στους τρεις εκτιμούν ότι αυτές κινούνται σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Ενισχυμένες άλλωστε, αν και οριακά, είναι και οι νέες παραγγελίες, τόσο σε σχέση με την προηγούμενη, όσο και την αντίστοιχη περσινή μέτρηση.

γ)Ακόμα πιο ήπιες εξάλλου είναι και οι εκτιμήσεις για το ύψος των αποθεμάτων, παρόλο που όσοι το θεωρούν υψηλότερο από το κανονικό - για την εποχή - εξακολουθούν να υπερτερούν όσων το θεωρούν χαμηλό. Η ευρεία πλειονότητα (83%) όμως εκτιμά φυσιολογικό το ύψος τους.

Από τα υπόλοιπα στοιχεία της έρευνας σημειώνεται η ικανοποίηση των επιχειρήσεων από την τρέχουσα δραστηριότητα τόσο σε όρους παραγωγής, όσο και σε όρους πωλήσεων: ένα 37% (έναντι 25% τον Μάρτιο) εκτιμά ότι η τρέχουσα παραγωγή του είναι ανοδική και ένα 41% ότι οι πωλήσεις του είναι ενισχυμένες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ οι «δυσαρεστημένοι» περιορίζονται ακόμα περισσότερο.

Αν και οι δυσμενείς εκτιμήσεις για τις παραγγελίες εξωτερικού εμμένουν, σταθερά τρεις στους δέκα εκτιμούν αυξημένες εξαγωγές, κάτι που σε συνδυασμό με την υποχώρηση του ποσοστού αυτών που δηλώνουν μη ικανοποιημένοι, τονώνει το σχετικό ισοζύγιο. Εξάλλου η αισιοδοξία για την επόμενη περίοδο επιβεβαιώνεται και από τις βελτιωμένες προβλέψεις για τις εξαγωγές και τις πωλήσεις του επόμενου τριμήνου, που ενισχύονται περαιτέρω. Ειδικά μάλιστα για τις εξαγωγές, το 40% προβλέπει άνοδο τους και μόνο 6% θεωρεί ότι αυτές θα περιοριστούν. Ωστόσο οι θετικές αυτές εξελίξεις δεν επηρεάζουν το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού που κινείται σταθερά σε επίπεδο λίγο πάνω από το 76%, ενώ οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής περιορίζονται στους 4,7 (από 5 τον Μάρτιο). Τέλος σχεδόν αμετάβλητες παραμένουν οι προβλέψεις για την απασχόληση, οι οποίες αν και αποδυναμώνονται ελαφρά, παραμένουν θετικές.

Οι θετικές εξελίξεις αντανακλώνται στην ενίσχυση του ποσοστού των επιχειρήσεωνπου θεωρεί ότι η δραστηριότητά του διεξάγεται απρόσκοπτα (στο 62%

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.