ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελληνική οικονομία: Τα μεγάλα αγκάθια του τρίτου τριμήνου

13:55 - 04 Δεκ 2018 | Οικονομία
Ελληνική οικονομία: Τα μεγάλα αγκάθια του τρίτου τριμήνου
Η ανάπτυξη επιταχύνθηκε το τρίτο τρίμηνο με ρυθμούς 2,2%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ωστόσο, το παζλ έχει και... μελανά κομμάτια. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι επενδύσεις σημειώνουν βουτιά, η καταναλωτική δαπάνη παραμένει αδυναμη και οι εισαγωγές παρουσίασαν αύξηση 15%.

Ευτυχώς, την ίδια ώρα πήγαν καλά και οι εξαγωγές, ωστόσο, η γενικότερη εικόνα των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το τρίτο τρίμηνο του 2018 είναι αρκετά ανησυχητική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, το ελληνικό ΑΕΠ μεγεθύνθηκε 1% σε τριμηνίαια και 2,2% σε ετήσια στο διάστημα Ιουλίου- Σεπτεμβρίου.  Το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της στατιστικής αρχής, το ΑΕΠ μεγεθύνθηκε 1,7% σε ετήσια και 0,4% σε τριμηνιαία βάση. 

Σε ετήσια βάση η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε πτώση 0,3%  παρά την αύξηση της κατανάλωσης των νοικοκυριών σε ποσοστό 0,7%. Η μείωση οφείλεται στους φορείς της γενικής κυβέρνησης όπου η κατανάλωση υποχώρησε σε ποσοστό 4,1%.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου συρρικνώθηκαν κατά 23,2%. 

Από την άλλη αύξηση κατά 7,6% κατέγραψαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Συγκεκριμένα οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 7,9% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 8%.

Αύξηση κατά 15% παρουσίασαν σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2017 και οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. 

Παρόμοια ήταν η εικόνα σε τριμηνιαία βάση:

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το 2 o τρίμηνο του 2018 και οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου σημείωσαν πτώση 14,5%.

Αύξηση κατά 2,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,0% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 3,8%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.