ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διαβατήριο εξόδου από την επιτήρηση για ελληνική οικονομία

14:20 - 07 Μαϊ 2007 | Οικονομία
Σήμα εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την επιτήρηση για το υπερβολικό έλλειμμα έδωσε σήμερα, όπως αναμενόταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Κομισιόν προέβλεψε ότι το έλλειμμα φέτος θα μειωθεί στο 2,4% του ΑΕΠ. Με βάση τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν για την πορεία των οικονομιών της ευρωζώνης και της ΕΕ, το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα κινηθεί ανοδικά για το 2008 και εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 2,7% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισόν ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να διαμορφώθηκε στο 4,3% του ΑΕΠ το 2006, ενώ για το 2007 και το 2008 προβλέπει επιβράδυνση του ελληνικού ΑΕΠ στο 3,7%.       

Σε ότι αφορά στο δημόσιο χρέος αυτό εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 100,9% φέτος από 104,6% του ΑΕΠ που διαμορφώθηκε το 2006.

Επιτήρηση: Είσοδος, έξοδος και το στοίχημα του ελλείμματος...

Ήταν 19 Μαΐου του 2004, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «διέγνωσε» παραβίαση του άρθρου 104 παρ.3 της Συνθήκης του Mάαστριχτ – περί υπερβολικού ελλείμματος - από την Ελλάδα και αποφάσισε να την θέσει σε καθεστώς συνεχούς εποπτείας των δημοσίων οικονομικών της από τις αρμόδιες Κοινοτικές αρχές.

Από εκείνο τον Μάιο μέχρι και τον φετινό η ελληνική οικονομία έδωσε πολλαπλά «τεστ» εξετάσεων μέχρι ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Χ. Αλμούνια φθάσει να πει ότι «αμέσως μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης εαρινών προβλέψεων της Κομισιόν θα καταθέσω πρόταση για την κατάργηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος στην Επιτροπή».

Η δήλωση του Ισπανού Επιτρόπου έγινε την περασμένη Πέμπτη ενώ σήμερα η κυβέρνηση περιμένει απλά την επιβεβαίωση της.

Έτσι λοιπόν αμέσως μετά της παρουσίασης των προβλέψεων της Επιτροπής για τις επιδόσεις των οικονομιών των χωρών μελών για φέτος και για τα δύο επόμενα χρόνια, ο κ. Αλμούνια θα καταθέσει πρόταση για την «έξοδο» της Ελλάδας από την διαδικασία της κοινοτικής Επιτήρησης, κρίνοντας όχι μόνο ότι μειώθηκε το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ πέρυσι αλλά και ότι θα παραμείνει κάτω από το όριο του Συμφώνου Σταθερότητας και φέτος.

Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι η κατάθεση της εν λόγω πρότασης δεν αποκλείεται να συνοδευθεί και από δηλώσεις του κ. Αλμούνια ο οποίος θα δίνει το χρονοδιάγραμμα εξόδου της χώρας από το καθεστώς της δημοσιονομικής επιτήρησης. 

Τυπικά το «διαβατήριο» στην Ελλάδα θα δοθεί στην τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. (Ecofin) που θα λάβει χώρα στις 5 Ιουνίου, ενώ την προηγούμενη ημέρα η πρόταση θα περάσει από τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η έξοδος της Ελλάδας από την διαδικασία της επιτήρησης δεν σημαίνει ότι έληξε ταυτόχρονα και ο δημοσιονομικός «συναγερμός» για την χώρας μας. Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας κατ΄ επανάληψη έχει τονίσει ότι « η έξοδος από την επιτήρηση σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι φθάσαμε στο τέλος του δρόμου».

Αντιθέτως μάλιστα, οι πιέσεις των Βρυξελλών για την λήψη μέτρων που θα επιτρέψουν την διατηρησιμότητα του ελλείμματος κάτω από το όριο του 3%, θα συνεχιστούν.

Στο πλαίσιο αυτών των πιέσεων άλλωστε εντάσσεται και η αιφνιδιαστική απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας να προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπή των δαπανών του δημοσίου κατά 430 εκατ. ευρώ (περίπου το 0,2% του ΑΕΠ), από το φετινό προϋπολογισμό.

Ο υπουργός Οικονομίας, έχοντας πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που συνεπάγεται η διατήρηση κάτω από το 3% και η περαιτέρω μείωση του ελλείμματος, κατά περίπου 0,6% κάθε χρόνο έως το 2010, κρατάει χαμηλούς τόνους γύρω από το θέμα της άρσης της επιτήρησης και σε καμιά περίπτωση δεν ...πανηγυρίζει.

Γνωρίζει πολύ καλά ότι τα περιθώρια ασφαλείας για την επαναφορά του ελλείμματος πάνω από το 3% του ΑΕΠ είναι οριακά , ιδίως αν καθυστερήσει η αναθεώρηση του ΑΕΠ που απευθείας θα συρρικνώσει το λόγο ελλείμματος προς ΑΕΠ.

Βάσει των στοιχείων του υπουργείου Oικονομίας το έλλειμμα διαμορφώθηκε το 2006 σε 2,6% χωρίς την αναθεώρηση του ΑΕΠ, ενώ με την αναθεώρηση διαμορφώνεται στο 2,1%, ενώ για το 2007 χωρίς την αναθεώρηση η πρόβλεψη είναι 2,4%, ενώ με την αναθεώρηση διαμορφώνεται σαφέστατα κάτω του 2%.

Κίνδυνοι για το έλλειμμα ελλοχεύουν και από άλλους αστάθμητους παράγοντες, όπως για παράδειγμα το αναπόφευκτο πρόστιμο για την καθυστερημένη αναθεώρηση του ΑΕΠ και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το γεγονός ότι η χώρα μας ήταν πλουσιότερη κατά περίπου 25% και δεν το ...

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.