ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το 2019 συνεχίζει ο εξωδικαστικός με αυτοματοποιημένες διαδικασίες

09:59 - 12 Δεκ 2018 | Οικονομία
Το 2019 συνεχίζει ο εξωδικαστικός με αυτοματοποιημένες διαδικασίες
Το πράσινο φως έχει λάβει, σύμφωνα με πληροφορίες, η παράταση και για το 2019 της λειτουργίας του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

 Η επιτάχυνση της εξέτασης των αιτήσεων που έχει διασφαλιστεί τελευταία και έχει αυξήσει την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας, αλλά και τα έσοδα από τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ιδιωτών προς το κράτος, φαίνεται ότι ήταν καταλυτικά ώστε να πειστούν οι θεσμοί στο να συναινέσουν στην επέκταση για ένα ακόμη χρόνο της λειτουργίας του εξωδικαστικού.  

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να κατατεθεί σχετική τροπολογία πριν τα Χριστούγεννα μέσα από την οποία θα  δίνεται η ευκαιρία σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες  αλλά και αγρότες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με έως και 120 δόσεις αλλά και να τύχουν ακόμα και  κουρέματος των προσαυξήσεων που επιβαρύνουν τις οφειλές αυτές έως και κατά 85%.

Εδώ και δύο χρόνια που λειτουργεί η πλατφόρμα του εξωδικαστικού υπάρχει μια μεγάλη συσσωρευμένη εμπειρία στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Μέσα από αυτή αντιμετωπίστηκαν πολλά τεχνικά ζητήματα .  Πιο συγκεκριμένα επήλθε αυτοματοποίηση των διαδικασιών κι επιτάχυνση της όλης διαδικασίας, ειδικά το τελευταίο εξάμηνο . Επιπλέον κατέστη δυνατή η παράλληλη ηλεκτρονική διασύνδεση  υπηρεσιών  κι έτσι μειώθηκε ο χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας  με αποτέλεσμα ήδη  για τη μια στις πέντε αιτήσεις που έχουν κατατεθεί να έχουν ρυθμιστεί οι οφειλές.  Να σημειωθεί ότι έως τις αρχές του καλοκαιριού οι διαδικασίες ρύθμισης των οφειλών προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες γίνονταν χειροκίνητα και απαιτούσαν πολλά δικαιολογητικά ενώ πλέον όλα γίνονται μέσω της ηλεκτρονικές πλατφόρμας η οποία συνεχώς  αναβαθμίζεται.

Έτσι μέχρι σήμερα, έχουν   ξεκινήσει τη διαδικασία προετοιμασίας της αίτησης 59.077 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες,  ενώ έχουν υποβληθεί 5.565 αιτήσεις κι έχουν ολοκληρωθεί 1.104 ρυθμίσεις χρεών επιτρέποντας στους οφειλέτες (επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες)  να επιστρέψουν στην κανονικότητα  λαμβάνοντας παράλληλα φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και μπορούν να συνεχίσουν κανονικά τις δραστηριότητες τους.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.