ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Tέλος στα χρηματιστηριακά παίγνια βάζει το νομοσχέδιο για την MiFid

20:50 - 07 Μαϊ 2007 | Οικονομία
Προφανώς την λειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς όπως την ξέραμε, θα πρέπει να την ξεχάσουμε. Και προφανώς όχι γιατί το θέλουν κάποιοι εγχώριοι παράγοντες, αλλά διότι το επιβάλλει η Κομισιόν, μέσω της περίφημης οδηγίας Mifid, για την οποία το «R» έχει αναφερθεί κατά κόρον. Η συγκεκριμένη Οδηγία καθιστά τους κανόνες του παιχνιδιού πιο δύσκολους στην Σοφοκλέους.

 Οι αγορές, τα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο πλαίσιο της λογικής των αγορών των «συγκοινωνούντων δοχείων», προφανώς θα πρέπει να μιλάνε την ίδια γλώσσα. Το θεσμικό πλαίσιο καθίσταται πιο αυστηρό, αφού περιλαμβάνει πρόστιμα που αγγίζουν τα 3 εκατ. ευρώ (δηλ. το ένα δισ. δραχμές) ακόμα και για φυσικά πρόστιμα.

Μέχρι τις 21 Μαϊου, οι φορείς θα πρέπει να έχουν αποστείλει στο υπουργείο Οικονομίας τις προτάσεις τους, εν συνεχεία να λάβει την τελική μορφή νομοσχεδίου, το οποίο θα ψηφιστεί σε κάποιο από τα θερινά τμήματα της Βουλής και να αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Νοεμβρίου, η οποία είναι και η καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής του νόμου - οδηγίας της Ευρωπαίκής Ένωσης.
 
Και όχι μόνο αυτό, για όσουςε έσπευσαν να ξεχωρίσουν τις διαφορετικές αρμοδιότητες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Τράπεζας της Ελλάδος, η Οδηγία έρχεται να βάλει τα πράγματα στην θέση τους θεωρώντας ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παραμένει αρμόδια μόνο για τις ΑΕΠΕΥ, ενώ για τις τράπεζες αρμόδια εποπτική αρχή θα είναι η Τράπεζα της Ελλάδος.

Πέρα από τα... διαδικαστικά, η Οδηγία, που, όπως σημειώνεται παραπάνω, για την ώρα αποτελεί ένα σχέδιο νόμου πριν από την οριστική του μορφή, δημιουργήθηκε για την διαφάνεια των συναλλαγών στις χρηματριστηριακές αγορές με συγκεκριμένους κανόνες γνωστοποίησης πράξεων μεταξύ των εισηγμένων.

Στην οδηγία - νομοσχέδιο προβλέπονται ακόμα και αποζημιλώσεις επενδυτών, ενώ θεσμοθετείται και η παροχή χρηματιστηριακών υπηρεσιών ή δημόσιες εγγραφές σε τρίτα κράτη ή ακόμα και μέσα στα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.