ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στην ''τσιμπίδα'' της Εφορίας 50.000... διπλοθεσίτες

00:00 - 08 Μαϊ 2007 | Οικονομία
Στο «στόχαστρο» της Εφορίας μπαίνουν 60.000 περίπου μισθωτοί οι οποίοι «ξέχασαν» να αναγράψουν στις περσινές φορολογικές τους δηλώσεις τα εισοδήματα που απέκτησαν από την δεύτερη εργασία τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, τους εν λόγω φορολογούμενους εντόπισε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών ύστερα από διασταυρώσεις που πραγματοποίησε μεταξύ των φορολογικών δηλώσεων που υπέβαλαν πέρυσι οι φορολογούμενοι με τις δηλώσεις απόδοσης φόρου μισθωτών υπηρεσιών που απέστειλαν ηλεκτρονικά στην Εφορία οι εργοδότες τους.

Βάσει της ηλεκτρονικής αντιπαραβολής που πραγματοποιήθηκε το ΤΑΧΙS «έδειξε» 60.000 περίπου μισθωτούς να μην έχουνε δηλώσει τα εισοδήματα της δεύτερης δουλειά τους, με αποτέλεσμα να καλούνται τώρα όχι απλώς να υποβάλλουν συμπληρωματική φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα που απέκρυψαν, αλλά και να πληρώσουν τόσο τους φόρους όσο και τα τσουχτερά πρόστιμα που επιφυλάσσει η εφορία σε όσους κρύβουν τα εισοδήματα τους.

Όπως αναφέρει ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, υπάρχουν πολλοί μισθωτοί που ασκούν παράλληλα ελεύθερο επάγγελμα που δεν έχουν δηλώσει στην εφορία, καθώς δεν έχουν κάνει έναρξη εργασιών και φυσικά δεν κόβουν απόδειξη παροχής υπηρεσιών, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να χάνει κάθε χρόνο μεγάλα ποσά από το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.

Πρόκειται για εισοδήματα που ανέρχονται σε δεκάδες εκατ. ευρώ και αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της παραοικονομίας. Τα εισοδήματα αυτά, δεν αποτυπώνονται στις φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται κάθε χρόνο, αφού χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν πάνω από έναν εργοδότη δηλώνουν επιλεκτικά το εισόδημα μόνο από τη μία εργασία.

Παράλληλα, σημαντικός είναι ο αριθμός των ελεύθερων επαγγελματιών που δηλώνουν μέρος μόνο των εισοδημάτων που προκύπτει βάσει των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών και προμηθευτών.

Για τον εντοπισμό των αδήλωτων εισοδημάτων, η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών μέσω του συστήματος ΤΑΧΙS θα συνεχίσει τις διασταυρώσεις των καταστάσεων του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις στις ΔΟΥ με τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων των εργαζομένων.

Σημειώνεται ότι στις δηλώσεις ΦΜΥ περιέχονται όλα τα στοιχεία των εργαζόμενων (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, εισόδημα κ.λπ.). Στο έργο της ΓΓΠΣ περιλαμβάνεται και η διασταύρωση των στοιχείων των συγκεντρωτικών καταστάσεων (προμηθευτών - πελατών) που υποβάλλουν ετησίως οι ελεύθεροι επαγγελματίες με τις δηλώσεις εισοδήματος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης του υπουργείου Οικονομικών, στο στόχαστρο θα βρεθούν τα αδήλωτα εισοδήματα που αποκτούν:

* Μισθωτοί, οι οποίοι έχουν εισόδημα και από ελεύθερο επάγγελμα, το οποίο δεν δηλώνεται στην εφορία.

* Μισθωτοί που διατηρούν και δεύτερη δουλειά, δηλώνοντας όμως το εισόδημα που εισπράττουν μόνο από τον έναν εργοδότη. Οι μισθωτοί αυτοί για να μην τραβήξουν την προσοχή της εφορίας εμφανίζουν στην φορολογική τους δήλωση το υψηλότερο εισόδημα.

* Ελεύθεροι επαγγελματίες που είναι και μισθωτοί, αλλά δεν το δηλώνουν.

* Ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι δηλώνουν ένα μόνο μέρος του συνολικού τους εισοδήματος που αποκτούν.

Μ. Χριστοδούλου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.