ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συναγερμός στις Βρυξέλλες εν όψει αποφάσεων του ΣτΕ

11:15 - 18 Δεκ 2018 | Οικονομία
Συναγερμός στις Βρυξέλλες εν όψει αποφάσεων του ΣτΕ
Με το … αυτί στις αποφάσεις των Ελληνικών δικαστηρίων βρίσκονται στις Βρυξέλλες καθώς σύμφωνα και με όσα είχε αναφέρει στην Έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι δικαστικές εξελίξεις σε σειρά υποθέσεων για μισθούς και συντάξεις δημιουργούν προβλήματα στην υλοποίηση των δημοσιονομικών στόχων. Μάλιστα αναφερόταν ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να λάβει μέτρα ώστε να μην τεθεί εκτός τροχιάς η δημοσιονομική σταθερότητα.

Σημείο αιχμής ιδιαίτερα για τους θεσμούς είναι το τι θα αποφασίσει για την κατάργηση των Δώρων στο Δημόσιο το ΣτΕ. Σημειώνεται ότι η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου καλείται να αποφανθεί επί της αποφάσεως του Στ’ τμήματος για την αντισυνταγματικότητα της κατάργησης των Δώρων στο Δημόσιο. Κι από την άλλη το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει ετοιμάσει ένα σενάριο για το πώς θα καλύψει μια τυχόν απόφαση δικαίωσης όσων προσέφυγαν και όλων των άλλων που θα προσφύγουν.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση κατάφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ στην προσφυγή δημιουργείται ξαφνικά ένα πρόσθετο δημοσιονομικό βάρος περίπου 1,8 δις ευρώ. Ο πονοκέφαλος γίνεται διπλός, καθώς πέρα από τα αναδρομικά, ο Προϋπολογισμός θα πρέπει να καλύπτει εφεξής το ετήσιο κόστος της αποκατάστασης 13ου- 14ου μισθού, που υπολογίζεται σε περίπου 700 εκατ. ευρώ! Επίσης στην επαναφορά των Δώρων στους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους θα πρέπει να προσθέσει η κυβέρνηση και τους συνταξιούχους, που θα προχωρήσουν σε νέες προσφυγές. Και τότε αναπόφευκτα τίθεται εν αμφιβόλω  η επίτευξη πλεονάσματος 3,5%.

Βέβαια, πέρα από τα δώρα που μπορεί να αποτελέσουν θρυαλλίδα ανατροπών της δημοσιονομικής πορείας και αποτυπώνουν τα νομικά ζητήματα που έφεραν τα νομοθετήματα των μνημονίων υπάρχουν μια σειρά από επικείμενες αποφάσεις. Βέβαια πάντα η πρώτη απόφαση του ΣτΕ που επι Προεδρίας Π. Πικραμένου είχε αποφανθεί περί της συνταγματικότητας με οριακή πλειοψηφία αποτελεί ένα ισχυρό δεδικασμένο.

Αναλυτικά οι υποθέσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε ανατροπές:

- Η απόφαση του το καλοκαίρι του 2015 για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών στις συντάξεις, με τις μνημονιακές διατάξεις του 2012. Το κόστος αυτών των αναδρομικών δεν έχει υπολογιστεί ακόμα.

- Η κατάληξη των προσφυγών κατά του νόμου Κατρούγκαλου, αναφορικά με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης και κυρίως τον επανυπολογισμό των συντάξεων. Η απόφαση αναμένεται στις αρχές του 2019.

- Η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου της Θεσσαλονίκης, για την αποκατάσταση 13ης- 14ηςσύνταξης, και η εξέλιξη της έφεσης.

- Η απόφαση του ΣτΕ για τα δώρα στο δημόσιο μετά τις πρωτόδικες αποφάσεις.Σε πρόσφατη συνάντηση του με την ΑΔΕΔΥ, ο Ε. Τσακαλώτος είχε υποστηρίξει ότι το ετήσιο κόστος για εν ενεργεία και συνταξιούχους, αγγίζει τα 2 δις ευρώ.

- Η δικαίωση δικαστών και εισαγγελέων από το Μισθοδικείο.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.