ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Κόκκινα δάνεια»-capital controls βυθίζουν την ελληνική οικονομία και το 2019

09:33 - 28 Δεκ 2018 | Οικονομία
«Κόκκινα δάνεια»-capital controls βυθίζουν την ελληνική οικονομία και το 2019
Μη εξυπηρετούμενα δάνεια και πλήρης άρση των κεφαλαιακών ελέγχων, είναι η δύο απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου η Ελλάδα να πάρει το πολυπόθητο διαβατήριο για τις αγορές.

Ειδικότερα, τα capital controls σε συνδυασμό με τα «κόκκινα δάνεια» είναι ο λόγος που οι αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών είναι τόσο χαμηλές από τους διεθνείς οίκους. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρχή της κρίσης η βαθμολογία των τραπεζών ήταν υψηλότερη από αυτή της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο σήμερα, όλως παραδόξως η αξιολόγηση των τραπεζών είναι χαμηλότερη από της χώρας, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τους αναλυτές είναι επαρκώς ανακεφαλαιοποιημένες.

Νέες προκλήσεις για τις τράπεζες το 2019

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, οι ελληνικές τράπεζες θα βρεθούν μπροστά σε νέες προκλήσεις το 2019. Μέσα στους επόμενους μήνες πρέπει να φανεί μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στον δραστικό περιορισμό των «κόκκινων δανείων».

Η επιτυχής διευθέτηση των προβληματικών χαρτοφυλακίων είναι προαπαιτούμενο, διότι στην περίπτωση  που οι τράπεζες δεν καταφέρουν να σταθεροποιηθούν, τότε δυσκολεύει ακόμα περισσότερο η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, ενώ στο βάθος υπάρχει και χειρότερο σενάριο, που δεν είναι άλλο από το να  χρειαστεί η χώρα  νέα οικονομική βοήθεια από τους δανειστές, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα.

Στο τέλος Σεπτεμβρίου το  χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώθηκε στα 84,7 δις ευρώ. Το ποσό αυτό  αντιστοιχεί στο 46,7% των συνολικών δανειακών χαρτοφυλακίων και καθιστά σαφές ότι τα προβληματικά δάνεια αποτελούν «κίνδυνο» για την ελληνική οικονομία.

Εντατικοποίηση των πλειστηριασμών

Ανάμεσα στα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν το 2019 για τον περιορισμό των καθυστερούμενων οφειλών είναι και η εντατικοποίηση των πλειστηριασμών  καθώς ο σχεδιασμός θέλει 30.000 ακίνητα να βγαίνουν στο σφυρί μέσα στο έτος.

Σύμφωνα με τη Handelsblatt η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ, επεξεργάζονται με την τεχνική υποστήριξη της JP Morgan τη δημιουργία μιας «bad bank» όπου θα μεταφερθούν «κόκκινα δάνεια» περίπου 15 δισ ευρώ και στη συνέχεια θα γίνουν τιτλοποιήσεις με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Το πιθανότερο είναι ότι το σχέδιο θα βρει σύμφωνη την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ, μιας και προσανατολίζεται σε παρόμοιο που αφορούσε ιταλικές τράπεζες. Ανοιχτό παραμένει ωστόσο ποιος θα επενδύσει στους εν λόγω τίτλους αν ληφθεί υπόψη το κακό αξιόχρεο του ελληνικού δημοσίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:03 - 28 Δεκ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.