ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσακαλώτος: Στόχος να αντλήσουμε 7 δισ. ευρώ από τις αγορές

12:44 - 08 Ιαν 2019 | Οικονομία
Τσακαλώτος: Στόχος να αντλήσουμε 7 δισ. ευρώ από τις αγορές
Για το «cash buffer» ή διαφορετικά το κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας της Ελλάδας μίλησε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

 «Χάρη στο cash buffer, είμαστε στην ευχάριστη θέση να επιλέξουμε πότε θα προσφύγουμε στις αγορές», δήλωσε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι μέσα στο 2019 η χώρα θα αντλήσει από το Δημόσιο λίγο περισσότερα από 7 δισ. ευρώ.

 

Όπως εξήγησε με ένα ποσό από το μαξιλάρι ασφαλείας μπορούμε να αγοράσουμε χρέος είτε του ΔΝΤ, είτε της ΕΚΤ, είτε και των δύο, που είναι και ακριβότερο.

 

Τόνισε επίσης ότι βρίσκεται στα σκαριά σχέδιο για τη μείωση των κόκκινων δανείων, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι στην κατεύθυνση αυτή θα συμβάλλουν οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, αλλά και οι αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων. 

 

Τα κόκκινα δάνεια

«Δουλεύουμε ένα σχήμα εγγυήσεων για τη μείωση των κόκκινων δανείων, βοηθά ότι αυξάνονται οι τιμές των ακινήτων. Οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί, δεν υπάρχει πρόβλημα ευστάθειας», είπε ο υπουργός για το ζήτημα των κόκκινων δανείων.

 

«Τα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους προς τους ιδιώτες είναι λίγο πάνω από 2 δισ, αλλά ένα μεγάλο κομμάτι που ξεχνά να πει η ΝΔ αμφισβητείται στα δικαστήρια. Δημιουργούμε συστήματα ελέγχου ώστε να εκπληρώνονται αυτές οι υποχρεώσεις του κράτους. Είχαμε ένα δημόσιο τομέα που δεν ήταν προσανατολισμένος να λύνει τέτοια προβλήματα», συμπλήρωσε.

 

Αναφερόμενος στη στάση του Γιάννη Στουρνάρα, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι «έχουμε διαφωνίες στην πολιτική με τον κ. Στουρνάρα και της ομάδας του. Θα μπορούσε να είναι καλύτερη η συνεργασία μέσα σε ένα πλαίσιο όπου θα υπήρχαν διαφωνίες. Η ΤτΕ είναι μια ανεξάρτητη αρχή. Ο κ. Στουρνάρας είναι ένας άνθρωπος που του αρέσει η δημοσιότητα. Θεωρώ ότι θα έπρεπε να είναι πιο στενά στο ρόλο του».

Τελευταία τροποποίηση στις 15:34 - 08 Ιαν 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.