ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΟΣΑ: Προβληματισμός για φόρους και ΑΕΠ της Ελλάδας

16:07 - 15 Ιαν 2019 | Οικονομία
ΟΟΣΑ: Προβληματισμός για φόρους και ΑΕΠ της Ελλάδας
«Καμπανάκι» κρούει και πάλι ο ΟΟΣΑ στην Ελλάδα για υψηλή φορολογία και ανάπτυξη. Πιο συγκεκριμένα με βάση τους πρόδρομους δείκτες που δημοσιοποιεί ο Οργανισμός θεωρεί το ότι η Ελλάδα βρίσκεται ψηλά στον παγκόσμιο «χάρτη» των επιβαρύνσεων. Όπως αναφέρεται μεταξύ 2000 και 2018 σε 76 χώρες έγιναν μειώσεις συντελεστών και πλέον ο μέσος συντελεστής στις χώρες του ΟΟΣΑ διαμορφώνεται στο 21,4%.

Όμως στην Ελλάδα, ο συντελεστής με τον οποίο θα γίνει και φέτος η εκκαθάριση για τα νομικά πρόσωπα είναι 29%.

Επίσης ο ΟΟΣΑ παρατηρεί ότι οι σύνθετοι δείκτες (Composite Leading Indicators), που αποτυπώνουν τις τάσεις των επόμενων έξι- εννιά μηνών, καταγράφουν επιβράδυνση της κίνησης του ΑΕΠ  στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία, αλλά και στην Ελλάδα.

Από το Φεβρουάριο της περασμένης χρονιάς, ο ΟΟΣΑ καταγράφει μια διολίσθηση των πρόδρομων δεικτών στην Ελλάδα και αυτή η τάση συνεχίζεται, παρά τα θετικά δεδομένα του ΑΕΠ.

Από τον Αύγουστο του 2018 και μετά, οποως αναφέρει , οι δείκτες υποχώρησαν, μάλιστα, κάτω από το 100. Το Νοέμβριο, στον οποίο αναφέρονται οι τελευταίες μετρήσεις, ο δείκτης- που «φωτογραφίζει» τι αναμένεται να συμβεί σε περίπου 9 μήνες μπροστά- διαμορφώνεται στο 99,2, σημειώνοντας πτώση 0,13 σε σχέση με τον Οκτώβριο και 1,76 σε σχέση με το Νοέμβριο του 2017.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.