ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι 3 τρόποι που ρυθμίζουν τα στεγαστικά δάνεια οι τράπεζες

16:35 - 16 Ιαν 2019 | Οικονομία
Οι 3 τρόποι που ρυθμίζουν τα στεγαστικά δάνεια οι τράπεζες
Με 3 τρόπους ρυθμίζουν σήμερα τα στεγαστικά δάνεια οι τράπεζες. Ειδικότερα οι κατηγορίες είναι οι εξής: α) εθελοντική παράδοση ακινήτου, β) ενοικίαση ή χρηματοδοτική μίσθωση, γ) εθελοντική εκποίηση ακινήτου

Εθελοντική παράδοση ακινήτου

Στην εθελοντική παράδοση ακινήτου  οι τράπεζες προχωρούν στην  διαγραφή ή ρύθμιση του υπολοίπου του στεγαστικού δανείου. Η κίνηση αυτή προβλέπεται στον κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών  ως τρόπος μακροχρόνιας ρύθμισης . Καθημερινά αυξάνονται οι οφειλέτες που ζητούν από τις τράπεζες να παραδώσουν το ακίνητό τους το τελευταίο δίμηνο. Ακόμη όμως οι τράπεζες δείχνουν διστακτικότητα για να προχωρήσουν σ αυτή τη ρύθμιση στεγαστικού δανείου.

 

Ενοικίαση ή χρηματοδοτική μίσθωση

 Πρόκειται για μεταβίβαση οικιοθελώς της κυριότητας του ακινήτου στην τράπεζα και για την καταβολή ενοικίων στο τραπεζικό ίδρυμα από τον οφειλέτη.

 

Εθελοντική εκποίηση ακινήτου

 

Με τη σύμφωνη γνώμη της τράπεζας πωλείται το ακίνητο σε τρίτο οφειλέτη. Καταβάλλει ο οφειλέτης που δέχθηκε την εκποίηση ακινήτου το ποσό στη τράπεζα και αν υπάρξει υπόλοιπο ή το ρυθμίζει ή ζητά την διαγραφή αυτού. 

 

Ιρλανδικό μοντέλο

 

Υπάρχουν και περιπτώσεις που προωθείται το ιρλανδικό μοντέλο  ρύθμισης που είναι το τρίπτυχο σπάσιμο-παγωμα-κούρεμα. Κλειδί γι αυτή τη ρύθμιση είναι η εμπορική αξία του ακινήτου όπου μπορεί να επιτευχθεί <κούρεμα> 40%-50%.

 

Οπως αναφέροουν στελέχη τραπεζών που απευθύνθηκε ο reporter, αν το ποσό της οφειλής σήμερα είναι μεγαλύτερο ή ίσο από την εμπορική αξία του ακινήτου του οφειλέτη δεν γίνεται κούρεμα, μόνο ρύθμιση της οφειλής με μείωση μηνιαίας δόσης, επιμήκυνση στην αποπληρωμή και ίσως διαγραφή των τόκων.

 

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ 

Τελευταία τροποποίηση στις 16:40 - 16 Ιαν 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.