ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα μηνύματα Μοσκοβισί για μεταρρυθμίσεις, κατώτατο μισθό και κόκκινα δάνεια

18:28 - 16 Ιαν 2019 | Οικονομία
Τα μηνύματα Μοσκοβισί για μεταρρυθμίσεις, κατώτατο μισθό και κόκκινα δάνεια
Συνάντηση με ένα μίνι υπουργικό συμβούλιο είχε το μεσημέρι της Τετάρτης ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας.

Μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στην οποία μίλησε με θετικά λόγια για την Ελλάδα, ο κ. Μοσκοβισί συνάντησε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Γιάννη Δραγασάκη, την Έφη Αχτσιόγλου και τον Γιώργο Σταθάκη για πιο επί μέρους ζητήματα, με κορυφαίες τις δράσεις που απομένουν ανοιχτές, αλλά και την προώθηση της αύξησης του κατώτατου μισθού και τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Μοσκοβισί τόνισε αρχικά για τα θετικά βήματα της Ελλάδας και χαρακτήρισε σωστή την απόφαση να μην περικοπούν οι συντάξεις.

"Καλωσορίσαμε την προοδευτική μετάβαση της χώρας στην κανονικότητα. Ήταν μια σωστή απόφαση η μη περικοπή των συντάξεων δεδομένου ότι δεν ήταν ούτε δίκαιες ούτε αναγκαίες (οι περικοπές). Το πλεόνασμα άνω του 3,5% μας επέτρεψε να αποφύγουμε τις περικοπές", σημείωσε.
Ακόμα πρόσθεσε πως στη συνάντηση "προετοιμάσαμε την επόμενη μεταμνημονιακή αξιολόγηση η οποία είναι σημαντική . Είναι σημαντικό να τηρηθεί το μεταρρυθμιστικό μονοπάτι και να υπάρξει εφαρμογή σε πολλούς τομείς όπως ο χρηματοπιστωτικός τομέας.
Είναι σημαντικό να έχουμε θετική αξιολόγηση ώστε να αποδεσμευθούν τον Μάρτιο τα κέρδη από SMP’s –ANFA’sτων 750 εκατ. ευρώ , θα είναι δημοσιονομικά χρήσιμο και ένα καλό σήμα προόδου", υπογράμμισε.
"Παράλληλα χρειάζονται ισχυρά αλλά συνετά κοινωνικά μέτρα.Συζητήσαμε τα πάντα και για τα κόκκινα δάνεια και για τον κατώτατο μισθό . Πρέπει να υπάρξουν οι κατάλληλες λύσεις ώστε οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό να είναι οι ενδεδειγμένες λαμβάνοντα υπόψη τόσο την κατάσταση της οικονομίας όσο και τα δεδομένα σε άλλες χώρες", τόνισε κλείνοντας.
Αχτσιόγλου: Η Κομισιόν είναι υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού
Από τη μεριά της η Έφη Αχτσιόγλου σχολίασε για το ζήτημα του κατώτατου μισθού πως "η Κομισιόν είναι υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού , υποστηρίζει όμως ότι οι αυξήσεις θα πρέπει να είναι προσεκτικές και άρρηκτα συνδεδεμένες με την αύξηση της παραγωγικότητας, λαμβάνοντα υποψη και την ανεργία.
Ενημέρωσα για την πρόταση της ειδικής επιτροπής του υπουργείου για αυξήσεις 5%-10% την οποία λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου, από το 1995 οπότε υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία η παραγωγικότητα έχει αυξηθεί κατά 7% και η αγοραστική δύναμη των μισθών έχει μειωθεί κατά 4%".
Για τις εκκρεμείς συντάξεις η υπουργός Εργασίας τόνισε πως "είμαστε κάτω από 40.000 για τις κύριες, κάτω από 40.000 για τις επικουρικές και κάτω από 16.000 για τα εφάπαξ , υπολογίζεται ότι έως τον Απρίλιο θα έχουν εξοφληθεί στο σύνολό τους'.
Όσο για τις 120 δόσεις σχολίασε πως "η ρύθμιση του υπουργείου για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία θα αφορά τους πάντες. Διαχωριστική γραμμή οφειλών στις 31-12-2016 – θα υπάρξει για αυτά επανυπολογισμός . Θα μπορούν όμως να ενταχθούν σε δόσεις και χρέη εως 31-12-2017 , χωρίς επανυπολογισμό. Δεν θα υπάρχουν περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια για την ένταξη στη ρύθμιση αλλά με βάση το ύψος του χρέους θα προσδιορίζεται το μέγιστο πλήθος των δόσεων".
Από τη μεριά του ο Γιάννης Δραγασάκης εκτίμησε πως "η κυβέρνηση θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, οι Πρέσπες θα περάσουν και η χώρα θα βγει στις αγορές όταν το αποφασίσει ο Τσακαλώτος".
Γιώργος Αλεξάκης
Τελευταία τροποποίηση στις 18:40 - 16 Ιαν 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.