ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το προεκλογικό κλίμα προβληματίζει τις Βρυξέλλες

10:10 - 17 Ιαν 2019 | Οικονομία
Το προεκλογικό κλίμα προβληματίζει τις Βρυξέλλες
Οι «παιδικές ασθένειες» του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα, δηλαδή ενδεχόμενη πλειοδοσία παροχών και ανάσχεση της μεταρρυθμιστικής πνοής ανησυχούν τις Βρυξέλλες αλλά και τους θεσμούς που την ερχόμενη εβδομάδα κάνουν ποδαρικό στην Αθήνα. Άτυπος προπομπός τους ήταν ο Επίτροπος Μοσκοβισί, που βρέθηκε χτες στην Αθήνα και είχε επαφές με την πολιτική ηγεσία του τόπου.

Ο κ. Μοσκοβισί έκανε λόγο για την ανάγκη «ισχυρών αλλά συνετών κοινωνικών μέτρων», ενώ τόνισε  στο πλαίσιο γεύματος που παρέθεσε προς τιμήν του το Ελληνογαλλικό επιμελητήριο ότι «η Ελλάδα δεν έχει φτάσει ακόμα στο τέλος του δρόμου αλλά είναι σε καλό δρόμο για να ανακάμψει». «Όταν τελειώνει το πρόγραμμα δεν σταματάμε, δεν αφήνουμε το ποδήλατο στην άκρη, συνεχίζουμε να κάνουμε πετάλι», είπε ο κ. Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι οι επόμενες εβδομάδες ενόψει ευρωεκλογών και βουλευτικών εκλογών θα είναι καθοριστικές.

 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που συμμερίζονται παράγοντες των Βρυξελλών το προεκλογικό κλίμα, ειδικά αν κρατήσει για πολλούς μήνες χωρίς μια μερική ανάσχεση (εφόσον οι εκλογές πάνε τον Οκτώβρη), μπορεί να βάλει προσκόμματα στην υλοποίηση στόχων και δεσμεύσεων. «Είναι πολύ σημαντικό η περίοδος των εκλογών να μην αποσπάσει την προσοχή από τις μεταρρυθμίσεις, η επόμενη κυβέρνηση είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσει στενές σχέσεις με την Κομισιόν, θα ήταν καταστροφικό ένα πισωγύρισμα στις δεσμεύσεις» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μοσκοβισί.

 

Κεντρικό ζήτημα για τους θεσμούς και ειδικά για την Επιτροπή είναι η διαχείριση των κόκκινων δανείων, που δημιουργούν προσκόμματα στην εξυγίανση του πιστωτικού συστήματος αλλά και τη χρηματοδότησης της οικονομίας. Συνδεόμενο με αυτά είναι το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας που ωστόσο για την κυβέρνηση εν όψει κι εκλογών είναι θέμα «καυτό». Εκεί υπάρχει μια διαπραγμάτευση για το ύψος των ορίων προστασίας με τους θεσμούς να πιέζουν για σημαντική χαλάρωση ώστε να ενταθούν οι πλειστηριασμοί.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:01 - 17 Ιαν 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.