ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιες λύσεις προκρίνονται για νόμο Κατσέλη και κόκκινα δάνεια

17:17 - 17 Ιαν 2019 | Οικονομία
Ποιες λύσεις προκρίνονται για νόμο Κατσέλη και κόκκινα δάνεια
Την Παρασκευή το μεσημέρι αναμένεται να λάβει χώρα επιτελική σύσκεψη με όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία για τις εκκρεμότητες της αξιολόγησης εν όψει της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους θεσμούς που θα γίνει όταν θα επιστρέψει από το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

Σύμφωνα με πηγές του υπ. Οικονομικών το πιο καυτό θέμα αποτελεί το ζήτημα των κόκκινων δανείων αλλά και το συνδεόμενο με αυτό θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

 

Το νέο σχήμα θα έχει ως βάση την αξία του δανείου σε σχέση με την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας από την οποία θα ξεκινά η προσπάθεια τραπεζικής διευθέτησης μέσω «κουρέματος» και επιμήκυνσης και στη συνέχεια το δημόσιο θα έρχεται υπό όρους και προϋποθέσεις να επιδοτεί το νέο ύψος της δόσης. Το υπό επεξεργασία σχέδιο πατάει στο κυπριακό μοντέλο Εστία και αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων με τις τράπεζες προκειμένου να διαμορφωθεί και το νέο όριο αξίας ακινήτου προκειμένου να ενταχθεί ένας δανειολήπτης στο σχήμα. Ένα όριο αξίας πρώτης κατοικίας σε σχέση με το ύψος του δανείου θα καθορίζει τη συμμετοχή του δανειολήπτη στην τραπεζική ρύθμιση και ένα επιπρόσθετο όριο εισοδήματος αλλά και ύψους αξίας κατοικίας θα καθορίζει τη συμμετοχή στο σχήμα επιδότησης.

 

Αρμόδιες πηγές διευκρινίζουν ότι στο βαθμό που το νέο σχήμα δεν είναι έτοιμο προς ενεργοποίηση την 1η Μαρτίου, οπότε εκπνέει η ισχύουσα παράταση του ν. Κατσέλη, θα δοθεί νέα παράταση για όσο χρειαστεί ώστε να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση, χωρίς κενά.

 

Αναφορικά με τη μείωση «κόκκινων» δανείων εκτιμήσεις κυβερνητικών κύκλων φέρνουν πιο κοντά στην κατίσχυση το σχέδιο που έχει εφαρμοστεί στην Ιταλία. Το σχέδιο ΤτΕ, εκτιμάται ότι ίσως ενσωματωθεί σε 2η φάση καθως υπάρχουν αμφιβολίες αν μπορεί να περάσει από τηνΚομισιόν λόγω του ότι προβλέπει κρατικές ενισχύσεις.

 

Οι ρυθμίσεις

 

Για ρυθμίσεις οφειλών, επιπλέον ,  από το υπ. Οικονομικών  γίνεται λόγος για ένα συνολικό πλέγμα που θα περιλαμβάνει 

  1. Ολιστική εξωδικαστική ρύθμιση σε εφορίες, ταμεία, τράπεζες με Μόνιμο Μηχανισμό  ( προβλέπεται το β’ εξάμηνο)
  2. Άμεση ενέργοποίηση ρύθμισης για 120 δόσεις από καθώς και καθιέρωση ακατάσχετου λογαριασμού εφόσον  το γίνεται κανονικά η καταβολή δόσεων.

Ιδιωτικοποιήσεις

 

Αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις προβλέπεται 

  1. Άμεσα προκήρυξη άδεια Καζίνο για Ελληνικό
  2. Σταδιακή ωρίμανση της ιδιωτικοποιησγς της Εγνατίας Οδού 
  3. ν/σ Ενέργειας για διαχωρισμό δικτύων 
  4. Προώθηση της διαδικασίας για τα ΕΛΠΕ
  5. Άμεσα η υπογραφή σύμβασης για Ελευθέριος Βενιζέλος
  6. ν/σ Κουβέλη για λιμάνια

Κατώτατος μισθός

 

Σε σχέση με το θέμα του κατώτατου μισθού που είναι ένα από τα ζητήματα που θα τεθούν από την κυβέρνηση γίνεται λόγος για αυξήσεις στα όρια που αντέχει η οικονομία δηλαδή 5 - 8%.

 

 Γιώργος Αλεξάκης 

Τελευταία τροποποίηση στις 17:35 - 17 Ιαν 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.