ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θεσμοί και Τσακαλώτος πιάνουν δουλειά-Το πρόγραμμα και τα... αγκάθια

08:51 - 22 Ιαν 2019 | Οικονομία
Θεσμοί και Τσακαλώτος πιάνουν δουλειά-Το πρόγραμμα και τα... αγκάθια
Το απόγευμα της Τρίτης, μετά την επιστροφή του Ευκλείδη Τσακαλώτου από τις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε για τη συνεδρίαση του Eurogroup ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών στο πλαίσιο της δεύτερης έκθεσης ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.

Στις συζητήσεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των τεχνοκρατών των δανειστών κορυφαία θέματα είναι τα χρηματοπιστωτικά ζητήματα, δηλαδή το σχέδιο για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων μέσω τιτλοποιήσεων και της δημιουργίας σχήματος ειδικού σκοπού (ASP), καθώς και το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.

Την Τρίτη οι πρώτες συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των θεσμών θα πραγματοποιηθούν στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί ως εξής: 

  • 17.00     Εναρκτήρια συνάντηση
  • 18.00     Χρηματοπιστωτικά

Συναντήσεις με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων

Η άφιξη των θεσμών στην Ελλάδα έγινε τη Δευτέρα και υπήρξαν συναντήσεις με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων. Αντιπροσωπεία της Νέας Δημοκρατίας συναντήθηκε με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου των θεσμών. Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, συζητήθηκαν θέματα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, χρηματοπιστωτικού τομέα, εργασιακών σχέσεων και δημοσιονομικών εξελίξεων. 

«Όσον αφορά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, επαναλάβαμε τη θέση της ΝΔ ότι η έξοδος πρέπει να είναι συνεχής, σταθερή και με χαμηλό κόστος δανεισμού, να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της χώρας και να μην υπαγορεύεται από πολιτικές σκοπιμότητες» επισήμαναν οι ίδιες πηγές.

Τους θεσμούς στην Ελλάδα εκπροσωπούν, ο επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων της Κομισιόν για την Ελλάδα, Ντέκλαν Κοστέλο και οι ομόλογοί του από την ΕΚΤ Φραντσέσκο Ντρούντι, τον ESM Νικόλα Τζαμαριόλι και το ΔΝΤ Πίτερ Ντόλμαν.

Τα κλιμάκια αναμένεται να παραμείνουν στην Αθήνα έως την Παρασκευή.

Αμέσως μετά, το ΔΝΤ (εκπρόσωπος του οποίου μετέχει στην αποστολή) θα εκδώσει σχετική αναφορά. Ενώ, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με βάση την οποία το Eurogroup της 11ης Μαρτίου θα αποφασίσει αν θα εγκρίνει την εκταμίευση των ANFAs και SNPs (τα κέρδη από ελληνικά ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και ευρωπαϊκές εθνικές τράπεζες), θα δημοσιοποιηθεί στις 27 Φεβρουαρίου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.