ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στις 18.00 ξεκινά η συνάντηση θεσμών - Τσακαλώτου

09:36 - 22 Ιαν 2019 | Οικονομία
Στις 18.00 ξεκινά η συνάντηση θεσμών - Τσακαλώτου
Στο υπουργείο Δικαιοσύνης αρχίζει σήμερα η πρώτη μέρα συνάντησης των θεσμών με τον υπουργό οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για την δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της χώρας.

Βασικό θέμα της συνάντησης που ξεκινά στις 18.00 το απόγευμα τα κόκκινα δάνεια και ο νόμος Κατσέλη που ως γνωστόν λήγει στα τέλη Φεβρουαρίου. Εκτός του υπουργού οικονομικών θα παραβρεθεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και εκπρόσωποι των τραπεζών.  Επίσης οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το παρών θα δώσει και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Οι θεσμοί έχουν διαμηνύσει στη κυβέρνηση ότι το ποσό που δέχονται για τη προστασία της πρώτης κατοικίας είναι μέχρι 120.000 ευρώ.

Οι θεσμοί έχουν ήδη αρχίσει να γράφουν τις εκθέσεις τους και μία πρώτη αποτίμηση αναμένεται να κατατεθεί στη Σύνοδο του Euroworking Group της 31ης Ιανουαρίου.

Η ημερομηνία ανακοίνωσης τόσο της έκθεσης για την ενισχυμένη εποπτεία όσο και των παράλληλων κειμένων για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και για την Έκθεση Μακροοικονομικών Ανισορροπιών (σ.σ. η οποία αποτελεί ένα άλλο παράλληλο μέτωπο), θα ανακοινωθούν στις 27 Φεβρουαρίου.

Περίπου τότε αναμένεται και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να ανακοινώσει τη δική του μελέτη για το ελληνικό ζήτημα που περιμένουν διακαώς οι αγορές.

Οι πολιτικές αποφάσεις για το κατά πόσο η πρόοδος είναι επαρκής και μπορεί να οδηγήσει σε ενεργοποίηση των παρεμβάσεων στο χρέος, θα ληφθεί στη σύνοδο του Eurogroup της 11ης Μαρτίου. Έως τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει προχωρήσει και στα υπόλοιπα μέτωπα που προς το παρόν προκαλούν ενστάσεις όπως η στελέχωση της ΑΑΔΕ, η τοποθέτηση των γενικών γραμματέων στο δημόσιο, η συγκράτηση των δαπανών υγείας, οι  ιδιωτικοποιήσεις και οι παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας, η ολοκλήρωση των εφαρμοστικών διατάξεων αναφορικά με την απλούστερη αδειοδότηση και όλες οι υπόλοιπες εκκρεμότητες που περιγράφονται στις δεσμεύσεις της χώρας.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.