ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεταμνημονιακή αξιολόγηση με το βλέμμα στο… ομόλογο

10:22 - 22 Ιαν 2019 | Οικονομία
Μεταμνημονιακή αξιολόγηση με το βλέμμα στο… ομόλογο
Σε δυο επίπεδα κινούνται οι στόχοι από το φετινό ποδαρικό των θεσμών στην Αθήνα. Από τη μια να καταγραφούν τα σημεία, όπου η ελληνική πλευρά θα πρέπει να δώσει έμφαση και να τρέξει κι από την άλλη να προετοιμαστεί το έδαφος για την έκδοση του πρώτου ομολόγου που θα πιστοποιεί ότι η χώρα έχει πρόσβαση στις αγορές.

Τα δυο αυτά είναι συναρτώμενα και βέβαια, όπως πάντα, αφορούν την προσήλωση της χώρας στο πρόγραμμα, ότι δηλαδή, όπως είπε και πριν λίγες μέρες ο Επίτροπος Π. Μοσχοβισί «συνεχίζει να κάνει ποδήλατο».  Στο πλαίσιο αυτό η Αθήνα περιμένει ένα καλό λόγο από τους θεσμούς στην έκθεση, που θα συντάξουν και θα καταθέσουν στο Eurogroup στις 27 Φεβρουαρίου για να ληφθεί απόφαση για την πρώτη εκταμίευση δόσης από τα κέρδη της διακράτησης των ελληνικών ομολόγων από τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες. Ο «καλός λόγος» και η εκταμίευση δόσης θα είναι ένα άτυπο πράσινο φως στις αγορές να δουν θετικά μια έκδοση ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ που ήδη προετοιμάζεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΟΔΔΗΧ έχει σχεδιάσει έκδοση 5ετούς και στη συνέχεια ενός 10ετούς ομολόγου.  Το ζητούμενο ποσό στο 5ετές δεν θα ξεπεράσει τα 2 δις ευρώ με επιτόκιο που εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 3,5% και 3,8%. Ευκταίο για την Αθήνα θα ήταν να υπάρξει μια σειρά εκδόσεων ώστε να γίνει εφικτή η η άντληση ως και του 60% των ζητούμενων κεφαλαίων (ως 7 δις ευρώ) μέσα στο πρώτο τετράμηνο.

Πάντως στην προσπάθεια αυτή πέρα από την πορεία της αξιολόγησης σημαντική είναι η επικείμενη αναβάθμιση από τη Moody’s την 1η Μαρτίου, η οποία πιθανότατα θα είναι και η τελευταία του Οίκου για το 2019.

Η αξιολόγηση

Για να γίνουν βέβαια όλα τούτα θα πρέπει η Αθήνα να πείσει ότι έχει προχωρήσει τα ζητήματα στα ανοικτά μέτωπα κι ότι στο άρτι προκύψαν ζήτημα του κατώτατου μισθού. Αναλυτικά τα θέματα των κόκκινων δανείων, τα θέματα της αύξησης του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου είναι τα βασικά που θα δουν οι θεσμοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, δημιουργεί έναν προβληματισμό λόγω του αποτυπώματος που μπορεί να έχει η κίνηση αυτή στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Όπως φαίνεται δεν είναι οι θεσμοί αντίθετοι με την κίνηση, αλλά θεωρούν μια λελογισμένη αύξηση μέχρι 7-7,5%, ότι  θα ήταν η καλύτερη επιλογή. Το όλο θέμα πάντως θα συζητηθεί στη συνάντηση που θα έχει σήμερα η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου με τους θεσμούς και η τελική απόφαση θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό προς το τέλος του μήνα.

Επιπλέον στο μικροσκόπιο των θεσμών  θα τεθεί το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και το σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για τη δημιουργία σχήματος (Asset Protection Schemes) που θα επιτρέψει στις τράπεζες να επιταχύνουν τη μείωση των «κόκκινων» δανείων και την επιστροφή τους στην κανονικότητα. Σημειώνεται ότι στο τραπέζι είναι η υιοθέτηση του κυπριακού μοντέλου «Εστία» που προβλέπει την επιδότηση, υπό προϋποθέσεις, της δόσης του στεγαστικού δανείου από το κράτος και το όριο προστασίας της α’ κατοικίας που σήμερα φτάνει τα 280.000 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά.

Άλλο ένα ζήτημα είναι και τα εσωτερικά ληξιπρόθεσμα χρέη που δεν έχουν ακόμη εξοφληθεί στους ιδιώτες, κάτι που παγίως απασχολεί τους πιστωτές. Σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί θεωρούν ότι η καθυστέρηση στην καταβολή των οφειλών στους ιδιώτες βάζει νάρκη στην οικονομία και στον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.