ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών: Τι απέδωσε στην επιχειρηματικότητα;

10:56 - 22 Ιαν 2019 | Οικονομία
Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών: Τι απέδωσε στην επιχειρηματικότητα;
ΕΦΚΑ, εφορία και τράπεζες «κούρεψαν» χρέη 15 εκατομμυρίων ευρώ μέσα από τη διαδικασία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού από τον Αύγουστο του 2017 που ξεκίνησε. Συνολικά 60 εκατ. ευρώ έγινε τέθηκαν υπό την ομπρέλα Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών προερχόμενα από 1.396 επιχειρήσεις .

Αναλυτικά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και  ο ΕΦΚΑ άναψαν  το «πράσινο φως» για κούρεμα από 85% έως 95% των προστίμων και των προσαυξήσεων και έβαλαν το υπόλοιπο ποσό της οφειλής σε120 δόσεις. Από την πλευρά τους οι τράπεζες κούρεψαν τα πανωτοκίων κούρεψαν προσαυξήσει και αύξησαν το χρόνο αποπληρωμής του δανείου έως 20 χρόνια.

Μπορεί οι προσδοκίες να ήταν μεγαλύτερες για τον Εξωδικαστικό ωστόσο, όπως αναφέρεται από το υπ. Οικονομίας,  η όλη πλατφόρμα έχει δυναμικό περιεχόμενο, βελτιώνεται συνέχεια και λειτουργεί ως μαξιλάρι ασφάλειας για πολλές επιχειρήσεις. Μάλιστα αναφέρεται ότι πολλές επιχειρήσεις παρά το ότι δείχνουν αρχικό ενδιαφέρον δεν προχωρούν τη διαδικασία περιοριζόμενες στην προσωρινή προστασία που διασφαλίζουν έναντι των πιστωτών και ειδικότερα από την εφορία και τον ΕΦΚΑ. Πιο αναλυτικά μέχρι σήμερα έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 59.556 επιχειρήσεις, ομόρρυθμοι εταίροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες.

- Έχουν υποβληθεί 6.346 αιτήσεις από επιχειρήσεις, ομόρρυθμους εταίρους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Η  διαδικασία  έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία και έχουν  ρυθμίσει τα χρέη τους με ευνοϊκό τρόπο 1.396 επιχειρήσεις, ομόρρυθμοι εταίροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες. Οι καθυστερήσεις σε μεγάλο ποσοστό που να σημειωθεί ξεπερνά το 50%  προέρχεται από τους οφειλέτες που προβαίνουν σε διαγραφές αιτήσεων  και  νέα  υποβολή  αίτησης  για την ένταξη και των οφειλών του 2017.

Επιχειρήσεις και ομόρρυθμοι εταίροι (76 εβδομάδες λειτουργίας):

Στην πλατφόρμα υποβλήθηκαν 2.491 αιτήσεις και εξ αυτών ήδη 158 επιχειρήσεις έχουν πλέον ρυθμίσει τα χρέη τους, προς ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ, Τράπεζες και προμηθευτές.

 Ελεύθεροι επαγγελματίες (50 εβδομάδες λειτουργίας):

Στην πλατφόρμα υποβλήθηκαν 3.534 αιτήσεις και εξ αυτών ήδη 1.082 ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν πλέον ρυθμίσει τις οφειλές τους προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ.

 Αγρότες (29 εβδομάδες λειτουργίας):

Στην πλατφόρμα υποβλήθηκαν 321 αιτήσεις με σκοπό τη ρύθμιση των χρεών προς ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) και PQH (πρώην ΑΤΕ κλπ τράπεζες υπό εκκαθάριση) και εξ αυτών ήδη 156 αγρότες έχουν πλέον ρυθμίσει τις οφειλές τους προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ.

 Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.