ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγώνας δρόμου μέχρι το Eurogroup της 11ης Μαρτίου

11:29 - 26 Ιαν 2019 | Οικονομία
Αγώνας δρόμου μέχρι το Eurogroup της 11ης Μαρτίου
Ολοκληρώθηκε χθες ο δεύτερος γύρος μεταμνημονιακής εποπτείας με τους θεσμούς, από την μία πλευρά, να ανακοινώνουν πως θα συνεχιστεί ο στενός διάλογος και με την κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, να δίνει διαβεβαιώσεις πως την επόμενη εβδομάδα θα στείλει ένα κείμενο στο οποίο θα περιγράφεται ο κορμός επί του οποίου θα επιχειρηθεί να δομηθεί το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη.

Άλλωστε, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου, το μεγαλύτερο ανοικτό ζήτημα παραμένει ο «νέος» νόμος Κατσέλη. Όσον αφορά το θέμα του κατώτατου μισθού, και εκεί κρίσιμες «λεπτομέρειες» μένει να διευθετηθούν.

 

Στο «αγκάθι» των αποκρατικοποιήσεων θα πρέπει να προσηλωθεί περισσότερο η ελληνική πλευρά καθότι καταγράφονται σε αυτό ακόμη σημαντικές αρρυθμίες.

 

Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να εξαλείψει από το προσκήνιο τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο της εκταμίευσης της δόσης των 644 εκατ. ευρώ στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου, τη ρύθμιση χρεών σε έως 120 δόσεις για την εφορία και στέλνει μηνύματα ότι το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη θα έχει «περίμετρο» τόση όση προσδιορίζεται από το διαθέσιμο ποσό επιδότησης των 150 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα, διευκρινίζεται ότι η επιδότηση στεγαστικού δανείου δεν θα αφορά τους πάντες, αφού εκτός από το ύψος των οφειλών που απομένουν προς πληρωμή, θα συνεξετάζονται το ύψος της εμπορικής αξίας της πρώτης κατοικίας, περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια.

 

Ξεκινάει πάλι, λοιπόν, ένας αγώνας δρόμου από την ελληνική πλευρά με το βλέμμα στραμμένο στην 27η Φεβρουαρίου οπότε και θα δημοσιευθεί η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, η οποία αντικατοπτρίζει τα λεπτομερή πορίσματα και τις συστάσεις της παρούσας αποστολής. Αυτή θα χρησιμεύσει ως βάση για να συμφωνήσει το Eurogroup σχετικά με τη μεταφορά των ποσών ισοδύναμου εισοδήματος SMP-ANFA και την ακύρωση του περιθωρίου κέρδους σε ορισμένα δάνεια του EFSF.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.