ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Καμπανάκι» Citi για κατώτατο μισθό και νέες θέσεις εργασίας

16:41 - 29 Ιαν 2019 | Οικονομία
«Καμπανάκι» Citi για κατώτατο μισθό και νέες θέσεις εργασίας
Με την οικονομική ανάπτυξη να είναι ακόμη υποτονική, οι μισθολογικές αυξήσεις για τους χαμηλότερης ειδίκευσης εργαζόμενους θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, εκτιμά η Citi σε σχόλιό της για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Η αμερικανική τράπεζα παρατηρεί, πάντως, ότι το νέο ελάχιστο επίπεδο μισθών εξακολουθεί να είναι σχετικά περιορισμένο (περίπου στο 50% του μέσου μισθού), επομένως θεωρείται απίθανο να ασκήσει μεγάλη ανοδική πίεση στη συνολική αύξηση των μισθών.

Όπως σημειώνει η Citi, το τέλος του προγράμματος διάσωσης τον περασμένο Αύγουστο απελευθέρωσε τα χέρια της κυβέρνησης για υλοποίηση κάποιων από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, μία κ των οποίων ήταν η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Η Citi παρατηρεί ότι η αύξηση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στον κατώτατο μισθό ανέρχεται σε 11% (στα 650 ευρώ μηνιαίως), τη στιγμή που καταργήθηκε ο «υποκατώτατος μισθός» για νέους έως 25 ετών.

Όπως εξηγεί, ο κατώτατος μισθός είχε μειωθεί κατά 22%, στα 586 ευρώ μηνιαίως, το 2012, στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσης, και έκτοτε δεν είχε μεταβληθεί.

Η αμερικανική τράπεζα ανέφερε πως, κατά τις εκτιμήσεις, περίπου 600.000 εργαζόμενοι ή 20% του συνόλου λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό.

Σημειώνει, δε, ότι οι πιστωτές συμφώνησαν σε μία ελάχιστη αύξηση των μισθών, ωστόσο ήταν λιγότερο πρόθυμοι σε ό,τι αφορά την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, εκτιμώντας πως θα πληγούν οι προοπτικές απασχόλησης των νέων εργαζομένων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.