ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θόδωρος Πελαγίδης(καθηγητής ΠΑΠΕΙ): Η Ελληνική οικονομία έχει εγκλωβιστεί σε παγίδα κακής ισορροπίας

09:00 - 01 Φεβ 2019 | Οικονομία
Θόδωρος Πελαγίδης(καθηγητής ΠΑΠΕΙ): Η Ελληνική οικονομία έχει εγκλωβιστεί σε παγίδα κακής ισορροπίας
«Δεν έχει φανερωθεί διάθεση να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμιστικές εκκρεμότητες και πιστεύω ότι αυτό δεν θα συμβεί και μέχρι τις εθνικές εκλογές». Αυτό δηλώνει στο reporter ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά Θόδωρος Πελαγίδης υποστηρίζοντας «ότι η χλωμή ανάπτυξη του 2% που προβλέπεται για φέτος από IMF και το ΙΟΒΕ θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο στο 1% και 1,5% με αποτέλεσμα η οικονομία να σέρνεται και να κυριαρχεί η εισφοροπαράνοια που όλοι βιώνουμε».

Όπως τονίζει ο κ. Πελαγίδης «αυτή τη στιγμή η Ελληνική οικονομία είναι εγκλωβισμένη σε μία  παγίδα κακής ισορροπίας δηλαδή χαμηλή απασχόληση, νέες θέσεις υψηλά αμειβόμενες δεν δημιουργούνται οι καλοί εργαζόμενοι εγκαταλείπουν τη χώρα  και όλα αυτά συμβαίνουν διότι δεν έρχονται και δεν δημιουργούνται νέες επενδύσεις».

 

Η χώρα θα βράζει στο ζουμί της

 

Σε ερώτηση του reporter πως μπορεί να ανατραπεί αυτή η εικόνα της οικονομίας ο κ Πελαγίδης είναι αποκαλυπτικός: «Αυτή τη χρονική στιγμή η εικόνα της Ελλάδας είναι αρχαϊκή. Το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να καθοδηγήσει  τους πολίτες-όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες- για τις προτεραιότητες της χώρας γι αυτό εξάλλου βλέπουμε και τα όσα συμβαίνουν καθημερινά στις συνεδριάσεις του Ελληνικού κοινοβουλίου».  Όπως εξηγεί ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά «όσο πορευόμαστε έτσι η χώρα θα βράζει στο ζουμί της, δεν θα υπάρχει κανένα κίνητρο και ο καθένας θα κοιτά να διασώζει την προσωπική του αξιοπρέπεια και το προσωπικό του κεφάλαιο στην εργασία».

 

Να σωθεί αυτός που μπορεί

 

Σύμφωνα με τον κ. Πελαγίδη «ο πήχης για την επόμενη κυβέρνηση είναι πολύ υψηλά καθώς θα πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα και σε σύντομο χρονικό διάστημα για να μπορέσει η χώρα να επανέλθει στα επίπεδα του 2014 που ήταν σε καλύτερη κατάσταση».  Είναι χαρακτηριστική η φράση του κ. Πελαγίδη ότι «σήμερα με την επιδοματική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση μου θυμίζει τη φράση που χρησιμοποιούν στη Γαλλία να σωθεί αυτός που μπορεί από τα επιδόματα» Για τους υπόλοιπους εργαζομένους λέει ο κ. Πελαγίδης  «θα συνεχίσουμε να ζούμε την εισφοροπαράνοια που απομυζά κάθε νέα προσπάθεια».

 

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.