ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣτΕ: Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση για «κομμένα» δώρα και επιδόματα

15:30 - 01 Φεβ 2019 | Οικονομία
ΣτΕ: Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση για «κομμένα» δώρα και επιδόματα
Ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για το θέμα της αντισυνταγματικότητας ή μη των περικοπών των ενεργεία δημόσιων υπαλλήλων.

Η δικαστική «μάχη» ανάμεσα στους πληρεξούσιους εκπροσώπους του Δημοσίου και στην πλευρά των προσφευγόντων εστίασε στη βιωσιμότητα των προσφυγών εκ μέρους των υπαλλήλων. 

 

Το αντικείμενο διαπραγμάτευσης

 

Το ΣτΕ έκρινε την τύχη των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα των δημοσίων υπαλλήλων, όπως και του επιδόματος αδείας. 

 

Με προηγούμενη απόφαση είχε κρίνει αντισυνταγματική την πλήρη κατάργηση των επιδομάτων των εορτών και του επιδόματος αδείας που έγινε με τον νόμο 4093/12. Οι πρώτες περικοπές είχαν γίνει με τον ν. 3833/10 και τον ν. 3845/10 του 2015, οι οποίες κρίθηκαν επίσης αντισυνταγματικές. 

 

Οι υπάλληλοι διεκδικούν μέχρι 3.000 ευρώ για την τριετία 2016-2018 δηλαδή το ποσό των αναδρομικών από τα κομμένα δώρα της περιόδου, ενώ το κόστος των αναδρομικών έχει υπολογιστεί από το υπουργείο Εργασίας και εκτιμάται ότι για κάθε έτος το ποσό αντιστοιχεί σε 4,4 δισ. ευρώ, ενώ για όλη την περίοδο των περικοπών, (2013 έως 2018), το ποσό ανέρχεται στα 24 δισ. ευρώ.

 

Ποιοι επηρεάζονται

 

Η απόφαση επηρεάζει τόσο τους υπηρετούντες με έννομη σχέση δημοσίου δικαίου στο Δημόσιο, σε ΟΤΑ και σε ΝΠΠΔ, τους υπηρετούντες ΙΔΑΧ, όσο και τους υπηρετούντες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ θα αποτελέσει πρόκριμα και για τις ανάλογες διεκδικήσεις των συνταξιούχων. 

 

Απόφαση σε 2 με 6 μήνες

 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι δικηγόροι της ΑΔΕΔΥ, με βάση την πρακτική του ΣτΕ, τονίζουν ότι η έκδοση της απόφασης αναμένεται σε διάστημα 2 έως και 6 μηνών.

 

Το Ανώτατο Δικαστήριο ζήτησε από τους δικηγόρους των δύο πλευρών να καταθέσουν τις προτάσεις τους έως τις 8 Φεβρουαρίου, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία.

 

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα έφτασε στην Ολομέλεια μετά την παραπομπή του από το ΣΤ τμήμα.

 

Νωρίτερα, την ικανοποίησή του για την πρόταση της εισηγήτριας - δικαστή στο ΣτΕ όπου συζητείται το θέμα των δώρων των δημοσίων υπαλλήλων, εξέφρασε ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου, Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι η εισηγήτρια -δικαστής Κωνσταντίνα Φιλοπούλου, εισηγήθηκε ενώπιον της Ολομέλειας του ΣΤΕ, να δοθούν τα δώρα στους δημοσίους υπαλλήλους.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:37 - 01 Φεβ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.