ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΕ: Στις «καλένδες» η εγγύηση των καταθέσεων!

13:53 - 02 Φεβ 2019 | Οικονομία
ΕΕ: Στις «καλένδες» η εγγύηση των καταθέσεων!
Τρεκλίζει το περίφημο σχέδιο, για την θέσπιση ενός Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασφάλισης Καταθέσεων (ΕΣΑΚ) ως τρίτου πυλώνα της Τραπεζικής Ένωσης, που επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή το …2024, για να έχουν «ήσυχο το κεφάλι» τους όλοι οι ευρωπαίοι καταθέτες και όχι μόνον εκείνοι, που οι καταθέσεις τους δεν υπερβαίνουν τα 100.000 ευρώ!

Αυτό, τουλάχιστον, προκύπτει από την αλληλογραφία, μεταξύ του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μανώλη Κεφαλογιάννη και του αρμόδιου Επιτρόπου Ντομπρόβσκις που, μόλις πριν λίγες μέρες, έγινε γνωστή και μέσα από την οποία ο Επίτροπος εμφανίζεται να απαριθμεί τα «εμπόδια» που υπάρχουν, για να γίνει πράξη το εν λόγω σχέδιο.

 

Παρόλο που ο Επίτροπος θεωρεί εφικτή την υλοποίηση του εν λόγω σχεδίου το 2024, αποκαλύπτει, παράλληλα, ότι ούτε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ούτε το Συμβούλιο έχουν εγκρίνει διαπραγματευτικές εντολές καθώς και ότι, στη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης στις 13/14 Δεκεμβρίου 2018, τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ ενέκριναν τη σύσταση μιας νέας ομάδας υψηλού επιπέδου με την εντολή να εργαστεί για τα επόμενα βήματα.!

 

Ακολουθούν, η πλήρης απάντηση του Επιτρόπου Ντομπρόβσκις και η πλήρης ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ:

 

Ντομπρόβσκις, 23 Ιανουαρίου 2019

 

Η θέσπιση ενός Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασφάλισης Καταθέσεων (ΕΣΑΚ) ως τρίτου πυλώνα της Τραπεζικής Ένωσης αποτελεί βασική προτεραιότητα για την Επιτροπή.

Η Επιτροπή συμμερίζεται την άποψη ότι το ΕΣΑΚ θα βελτιώσει σημαντικά την εμπιστοσύνη των καταθετών και θα περιορίσει τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ. Σε σύγκριση με τα επιμέρους εθνικά συστήματα εγγύησης καταθέσεων, το ΕΣΑΚ θα επωφελείται από μεγαλύτερη στιβαρότητα όσον αφορά την ικανότητα αντιμετώπισης των κλυδωνισμών που ενδέχεται να πλήξουν διάφορες περιοχές της ζώνης του ευρώ και την αξιοπιστία στη διαχείριση κρίσεων.

 

Η Επιτροπή, στην ανακοίνωσή της σχετικά με την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, της 11ης Οκτωβρίου 2017, πρότεινε νέες ιδέες για την επανέναρξη των νομοθετικών διαπραγματεύσεων. Η ανακοίνωση αποτελεί μια προσπάθεια αντιμετώπισης των διισταμένων απόψεων που προέκυψαν κατά τις διαπραγματεύσεις. Το χρονοδιάγραμμα που ορίζεται στην αρχική πρόταση, σύμφωνα με το οποίο το ευρωπαϊκό σύστημα θα πρέπει να έχει τεθεί πλήρως σε εφαρμογή έως το 2024, εξακολουθεί να είναι εφικτό.

 

Η πρόταση θα πρέπει να εγκριθεί ταχέως. Ωστόσο, ούτε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ούτε το Συμβούλιο έχουν εγκρίνει διαπραγματευτικές εντολές. Στη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης στις 13/14 Δεκεμβρίου 2018, τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ ενέκριναν τη σύσταση μιας νέας ομάδας υψηλού επιπέδου με την εντολή να εργαστεί για τα επόμενα βήματα.

 

Μανώλης Κεφαλογιάννης, 14 Νοεμβρίου 2018

 

Την 1η Ιανουαρίου του 2016 έχουν τεθεί σε πλήρη ισχύ νέοι κανόνες αναφορικά με τη διάσωση τραπεζικών ομίλων που αντιμετωπίζουν το φάσμα της χρεοκοπίας, προστατεύοντας παράλληλα πλήρως τους καταθέτες με ποσά κάτω των 100 000 ευρώ.

 

Αυτό καθιστά το σύνολο των καταθέσεων πλήρως ευάλωτο, αφού δεν υπάρχουν τα κεφάλαια για να καλύψουν πιθανή κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

 

Είναι, επίσης, γνωστό ότι μόλις αρχίζει να αμφισβητείται η ικανότητα μίας χώρας να προστατεύσει τις καταθέσεις των πολιτών της, αρχίζει μαζική φυγή καταθέσεων, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τις τράπεζες σε κατάρρευση.

 

Μόνο το EDIS θα στείλει ένα σημαντικό και ασφαλές μήνυμα στους καταθέτες ότι προστατεύονται ουσιαστικά.

 

Τον Ιούνιο του 2015 η έκθεση των 5 Προέδρων έθεσε το πλαίσιο του EDIS, που θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2024. Κατά την τελευταία φάση, το EDIS θα αντικαταστήσει πλήρως τα εθνικά συστήματα και θα είναι το μοναδικό πλέον σύστημα εγγύησης καταθέσεων για όλες τις τράπεζες της Ευρωζώνης.

 

Ερωτάται η Επιτροπή:

 

Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ώστε να επιταχυνθεί και ολοκληρωθεί, στα χρονοδιαγράμματα που έχει η ίδια θέσει, η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων;

 

Θεωρεί τη δημιουργία του EDIS όχι μόνο ασπίδα προστασίας των πολιτών αλλά και ανάχωμα στις λαϊκιστικές πολιτικές προσεγγίσεις που κατακλύζουν σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση;

 

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.