ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αντίστροφη μέτρηση για το νέο πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας

09:38 - 05 Φεβ 2019 | Οικονομία
Αντίστροφη μέτρηση για το νέο πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας
«Είμαστε σε καλό δρόμο». Με τη λακωνική αυτή αναφορά κυβερνητική πηγή περιέγραψε το κλίμα της χτεσινής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό με τη συμμετοχή των κ.κ. Δραγασάκη, Τσακαλώτου, Χουλιαράκη, Λιάκου για τα θέματα της προστασία της πρώτης κατοικίας και της αναθεώρησης του Νόμου Κατσέλη. Πάντως η προθεσμία ολοκλήρωσης του σχεδίου μετράει μέρες καθώς θα πρέπει να έχει παραδοθεί στους δανειστές ως τις 15 του μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει προχωρήσει μια επεξεργασία στα ζητήματα των όρων και των προϋποθέσεων ρύθμισης και επιδότησης των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, που μετά την αλλαγή του Νόμου Κατσέλη μένουν εκτός προστασίας. Τις επόμενες μέρες, όπως αναφέρεται,  θα υπάρξει  περαιτέρω τεχνική επεξεργασία και σε συνεργασία και με τις τράπεζες, που αναμένουν τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης. Μάλιστα ήδη οι τράπεζες επεξεργάζονται τα δεδομένα δανειοληπτών που αφορούν την περιουσία και τα εισοδήματα, ώστε να διακριβώσουν αν επαρκεί το κονδύλιο των 150 -200 εκατ. που έχει δεσμευτεί για επιδότηση. Λέγεται, δε, ότι μέχρι την Παρασκευή θα έχουν κλείσει την επεξεργασία των στοιχείων αυτών.

Στα βασικά ζητήματα που εστιάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στις διοικήσεις των τραπεζών είναι το περιουσιακό όριο κάτω από το οποίο θα μπορεί κανείς να μπαίνει σε διαδικασία επιδότησης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, άρα προστασίας, αλλά και οι όροι και οι προϋποθέσεις για το «κούρεμα» και τις επιμηκύνσεις πληρωμών των δανείων.

Ένα άλλο στοιχείο που μπαίνει στο νέο πλαίσιο είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η δυνατότητα δικαστικής προσφυγής εφόσον δεν συμφωνήσουν με την προτεινόμενη ρύθμιση για το δάνειο τους. Όμως δε θα ισχύει αυτό που ίσχυε με το Νόμο Κατσέλη για προστασία από αναγκαστική εκτέλεση κατά τη διάρκεια μέχρι την εκδίκαση.

Παράλληλα θα συνεχίσει να ισχύει και η επιλογή της εξωδικαστικής ρύθμισης με κριτήρια που θα βασίζονται σε περιουσιακά δεδομένα. Επίσης σημαντικό ρόλο στις εξωδικαστικές ρυθμίσεις και τα «κουρέματα» δανείων, στον καθορισμό των επιτοκίων θα είναι εμπορική αξία των ακινήτων, αλλά και οι προβλέψεις που ήδη έχουν εγγράψει οι τράπεζες για τα δάνεια που παρουσιάζουν πρόβλημα.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.