ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αξιωματούχος Ε.Ε: Η Ελλάδα υστερεί στην εκτέλεση των προαπαιτούμενων

17:55 - 06 Φεβ 2019 | Οικονομία
Αξιωματούχος Ε.Ε: Η Ελλάδα υστερεί στην εκτέλεση των προαπαιτούμενων
"Η Ελλάδα υστερεί στην εκτέλεση των προαπαιτούμενων, όλοι το γνωρίζουν αυτό", έκανε σαφές αξιωματούχος της Ευρωζώνης, σε ενημέρωση για την προσεχή σύνοδο του Eurogroup του Φεβρουαρίου σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Η ίδια πηγή ξεκαθάρισε ότι η απόφαση για την Ελλάδα και για την εκπλήρωση των εν λόγω προαπαιτούμενων θα ληφθεί έναν μήνα μετά, στην σύνοδο του Μαρτίου.

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ανέφερε ότι στο Eurogroup του Μαρτίου αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP) στη βάση της αξιολόγησης από τους θεσμούς για την εφαρμογή των συμφωνημένων δράσεων.

 

Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με τον ίδιο, η ατζέντα του Eurogroup θα είναι "μικρή" και ένα από τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τους υπουργούς θα είναι ο ξεχωριστός προϋπολογισμός για την Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η συζήτηση αναμένεται να γίνει σε "υψηλούς τόνους" καθώς το συγκεκριμένο έργο δεν έχει προχωρήσει σημαντικά.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες για το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας (11/02), η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ατζέντα της συνεδρίασης και θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση.

 

Ο απολογισμός του EWG και το "ραντεβού" της 28ης Φεβρουαρίου

 

Η συζήτηση για την Ελλάδα πάντως έγινε. Στο Euroworking Group της προηγούμενης εβδομάδας διαπιστώθηκε ότι η απόσταση που πρέπει να καλυφθεί είναι μεγάλη και ο χρόνος τελειώνει. Επόμενος πολιτικός σταθμός είναι το Euroworking Group της 28ης Φεβρουαρίου και μετά, η υπουργική σύνοδος της 11ης Μαρτίου.

 

Πέρα από τις τράπεζες -που παραμένουν το κορυφαίο ζήτημα, με την κυβέρνηση να καλείται να δώσει εξ αναβολής απαντήσεις αυτήν την εβδομάδα– πολλά από τα 16 προαπαιτούμενα (μεταξύ των οποίων ειδική σημασία έχουν το θέμα της Εγνατίας Οδού, η συγκράτηση των δαπανών υγείας, η στελέχωσης της ΑΑΔΕ και άλλες εκκρεμείς μεταρρυθμίσεις) εκκρεμούν. Ζήτημα υπάρχει επίσης με τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου (ειδικά από τη Γερμανία), αλλά και με τα αναδρομικά λόγω δικαστικών αποφάσεων και με τον κατώτατο μισθό.

 

Παράλληλα, υπάρχει το ζήτημα του Alert Mechanism Report για την Ελλάδα που συντάσσει παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα ανακοινώσει στις 27 Φεβρουαρίου μαζί με την έκθεση της Ενισχυμένης Εποπτείας. Λίγες ημέρες πριν και το ΔΝΤ θα ανακοινώσει τη δική του έκθεση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.