ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυβέρνηση: Προστασία α' κατοικίας με «πακέτο» ρύθμισης ολικών οφειλών–Αντίδραση τραπεζών

09:55 - 07 Φεβ 2019 | Οικονομία
Κυβέρνηση: Προστασία α' κατοικίας με «πακέτο» ρύθμισης ολικών οφειλών–Αντίδραση τραπεζών
Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινούνται τράπεζες και κυβέρνηση σε σχέση με την κυοφορούμενη νέα ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Πιο συγκεκριμένα η κυβέρνηση θεωρεί ότι το νέο πλαίσιο θα πρέπει να δίνει λύση συνολικά για όλες τις οφειλές των δανειοληπτών, κάτι αντίστοιχο με το αρχικό πλαίσιο του εξωδικαστικού. Δηλαδή, στη ζυγαριά των ρυθμίσεων το υπ. Οικονομίας θεωρεί ότι πρέπει να μπαίνει όλο το «απόθεμα» οφειλών, είτε είναι προς το Δημόσιο, είτε σε στεγαστικό ή άλλου είδους δάνειο. Έτσι, εκτιμάται μπορεί να δοθεί μια βιώσιμη λύση στον οφειλέτη, που θα μπορεί να εξυπηρετεί δόσεις που θα προκύψουν από την όποια ρύθμιση.

 

Στον αντίποδα οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων εστιάζουν σε ρυθμίσεις που θα αφορούν μόνο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με ενέχυρα την πρώτη κατοικία. Αντιδρούν, δε, σύμφωνα με πληροφορίες  και στο ενδεχόμενο συμπερίληψης στις ρυθμίσεις δανείων μικρών επαγγελματιών θεωρώντας ότι το πλήθος ασφαλιστικών δικλείδων λειτουργεί αντίστροφα στο στόχο μείωσης των κόκκινων δανείων.

 

Οι στόχοι της κυβέρνησης για τις χρεωμένες ΜμΕ

 

Όπως ανέφερε, πάντως,  χτες στη Βουλή ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας  Γ. Δραγασάκης στο νομοσχέδιο θα κατατεθεί «μέσα στον μήνα», θα ενταχθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας, με δραστικά μικρότερη δόση για τους οφειλέτες με στόχο μεγαλύτερη βιωσιμότητα της ρύθμισης των οφειλών, αλλά κι επέκταση της προστασίας και σε κατηγορίες που σήμερα δεν περιλαμβάνονται, όπως οι μικρέμποροι.

 

Περιγράφοντας την πολιτική της κυβέρνησης χτες  στην Ολομέλεια ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης έδωσε έμφαση στην αναζωογόνηση πολλών ΜμΕ που αντιμετωπίζουν σήμερα πρόβλημα. «Οι πολιτικές αποφάσεις και πρακτικές όμως οι οποίες ξεδιπλώνονται μετά το τέλος των μνημονίων, δεν αποσκοπούν μόνο στην ανακούφιση, τη δίκαιη και την απολύτως αναγκαία ανακούφιση του πληθυσμού, αλλά στην ανάκτηση και τη συγκρότηση μιας καινούριας ζωτικότητας για την ελληνική οικονομία. Σκελετός, ραχοκοκαλιά σε αυτό το κοινωνικό σχέδιο είναι ο κόσμος της παραγωγής, ο κόσμος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, η «μικρομεσαία επιχειρηματικότητα» η οποία προσφέρει περίπου το 86% των θέσεων εργασίας. Αν ξαναπάρουν μπροστά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες κινούνται στη γκρίζα ζώνη, θα ξαναπάρει μπροστά η απασχόληση, θα ξαναδοθεί ευκαιρία για ανάκτηση της κοινωνικής συνοχής όχι στα προ κρίσεως επίπεδα και μορφές, αλλά σε νέες υγιέστερες βάσεις» τόνισε ο κ. Ξυδάκης.

 

Τι λένε οι τράπεζες;

 

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση, παρά τις αντιδράσεις των τραπεζών,  εμμένει στη ρύθμιση δανείων φυσικών προσώπων που έχουν την εμπορική ιδιότητα, ακόμα κ αι την πιο μικρή, αλλά και στη συνολική διαχείριση οφειλών. Στόχος είναι να διαμορφωθεί μια φόρμουλα που θα μπορεί ο δανειολήπτης να εξυπηρετεί, χωρίς να αντιμετωπίζει «κάθε τρεις και λίγο» το φάσμα των αναγκαστικών μέτρων, υπό το κράτος μεγάλων ανοιγμάτων όχι μόνο σε στεγαστικά δάνεια αλλά και σε άλλου είδους οφειλές. Κι αυτό, όπως αναφέρεται, ισχύει στο έπακρο και για μικροεπιχειρήσεις, που δίνουν απασχόληση και με ενδεχόμενη συνολική ρύθμιση μπορεί να περάσουν το crash τεστ της επιβίωσης.  Μάλιστα όπως αφήνεται να εννοηθεί,  στις περιπτώσεις αυτές, αν οι επιχειρήσεις αυτές «σκάσουν» τότε και οι ίδιες οι τράπεζες θα βγουν χαμένες. Πάντως τα πιστωτικά ιδρύματα θεωρούν ότι όσο περισσότερες δικλείδες για ρυθμίσεις μπουν αλλά και περισσότερες οφειλές ενταχθούν τότε υπάρχει το φάσμα της «κάλυψης» πολλών κακοπληρωτών, γιαυτό και ζητούν το έλασσον δυνατό της προστασίας, όπως και του εύρους ρυθμίσεων.

 

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι μέχρι τέλους του μήνα το όλο σχέδιο θα πρέπει να σταλεί στην Κομισιόν και στην ΕΚΤ, και μετά κατατεθεί στη Βουλή το νέο πλαίσιο.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 09:58 - 07 Φεβ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.