ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φορολογία επιχειρήσεων-επενδύσεις: Το γεωγραφικό «μενού» στην ΕΕ και η Ελλάδα

13:45 - 09 Φεβ 2019 | Οικονομία
Φορολογία επιχειρήσεων-επενδύσεις: Το γεωγραφικό «μενού» στην ΕΕ και η Ελλάδα
«Οι φόροι στα κέρδη των επιχειρήσεων είναι η πιο επιζήμια μορφή φορολογίας για την οικονομική ανάπτυξη. Χώρες με χαμηλότερους συντελεστές είναι πιθανό να αναπτυχθούν ταχύτερα και να προσελκύσουν περισσότερες επενδύσεις και θέσεις εργασίας, σε σύγκριση με χώρες που έχουν υψηλότερη φορολογία». Αυτό αναφέρει μελέτη του Tax Foundation που κρούει το καμπανάκι του κινδύνου για την υψηλή φορολογία στην Ελλάδα σημειώνοντας ότι με τέτοιους συντελεστές αποθαρρύνονται οι επενδύσεις και κατ΄ επέκταση η οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Όπως αναφέρεται ο συντελεστής φορολόγησης των νομικών προσώπων παραμένει πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που διαμορφώνεται στο 22,5%. Η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση, έχει βασικό συντελεστή 29%, καταλαμβάνοντας την 23η χειρότερη θέση στην Ευρώπη. Την ίδια ώρα χώρες όπως η Ουγγαρία έχουν συντελεστή 9%, η Ιρλανδία είναι στο 12,5%, ενώ οι Βαλτικές χώρες επίσης κινούνται στο 15% (Λιθουανία).

 

Στον αντίποδα η έκθεση καταγράφει ότι οι υψηλοί συντελεστές αφορούν χώρες με ώριμες οικονομίες όπως π.χ. η Γαλλία με 34,4%,  η Γερμανία με 29,8%. Πάντως η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών φορολογεί τα εταιρικά κέρδη με συντελεστές που κυμαίνονται από 19% ως 25%.

 

unnamed

 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.