ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυβέρνηση-Τράπεζες: Συγκλίσεις και γκρίζα σημεία στο παζάρι για την α'κατοικία

11:41 - 13 Φεβ 2019 | Οικονομία
Κυβέρνηση-Τράπεζες: Συγκλίσεις και γκρίζα σημεία στο παζάρι για την α'κατοικία
Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις για τη διαμόρφωση του νέου πλαισίου για τη προστασία της πρώτης κατοικίας καθώς οι θεσμοί πιέζουν ώστε μέχρι το τέλος του μήνα να υπάρχει «λευκός καπνός». Με την κυβέρνηση να δείχνει προθέσεις λύσης του θέματος αλλά με πολιτικούς παρατηρητές να σημειώνουν ότι το δύσκολο των αποφάσεων ίσως να οδηγήσει σε αναβολές ή κι επίσπευση των εκλογών υπάρχει καταγεγραμμένη σύγκλιση τραπεζών κυβέρνησης. Φαίνεται ότι η ανησυχία καταλυτικής παρέμβασης των θεσμών που για καμιά πλευρά δε θα ήταν ευχάριστη έχει οδηγήσει σε μια σχετική πρόοδο.

Έτσι μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει μια υποχώρηση των τραπεζών στο θέμα των δανείνω επιτηδευματιών αλλά και υποχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα των οριζόντιων κουρεμάτων. Πι συγκεκριμένα τα μέχρι στιγμής δεδομένα έχουν ως εξής:

- Το όριο για το οικογενειακό ετήσιο εισόδημα που θα δικαιολογεί την ένταξη στο καθεστώς προστασίας του νέου νόμου Κατσέλη, φαίνεται να κινείται γύρω από την περιοχή των 20.000 ευρώ.

- Θα υπάρξει μηχανισμός με διασταυρώσεις στοιχείων κτλ για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, στους οποίους υπολογίζουν πως αντιστοιχεί 1 στα 4 δάνεια του νόμου Κατσέλη.

- Περίπου 300 εκατ. ευρώ θα απαιτηθούν για την επιδότηση των δανείων αδύναμων νοικοκυριών

- Η αντικειμενική αξίας της πρώτης κατοικίας που θα προστατεύεται από πλειστηριασμό μπορεί με τις διάφορες προσμετρήσεις τέκνων κτλ συζητείται να φτάσει τις 200.000 ευρώ

- Φαίνεται να συμφωνούν οι δυο πλευρές στο καθεστώς προστασίας και για τους επιτηδευματίες που έχουν λάβει δάνειο με προσημείωση της πρώτης κατοικίας τους.

- Ο ρόλος των τραπεζών στις ρυθμίσεις φαίνεται να είναι κομβικός σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς όπου η δικαιοσύνη αποφάσιζε. Έτσι προβλέπεται να μη γίνουν «μεγάλα και οριζόντια» κουρέματα αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, tailor made επιμηκύνσεις, οφειλών έως και 20 χρόνια, μειώσεις δανείων ανάλογα με τις «αντοχές των τραπεζών» (υπολειπόμενη οφειλή και εμπορική αξίας και εισοδηματικών κριτηρίων).

Πάντως δε λείπουν και οι φωνές εντός της κυβερνητικής πλειοψηφίας που ζητούν ριζικές λύσεις με γενναία και οριζόντια κουρέματα

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 14:38 - 13 Φεβ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.