ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ληξιπρόθεσμα-ιδιωτικοποιήσεις μπαίνουν στο μενού των θεσμών εν όψει Eurogroup Μαρτίου

09:45 - 19 Φεβ 2019 | Οικονομία
Ληξιπρόθεσμα-ιδιωτικοποιήσεις μπαίνουν στο μενού των θεσμών εν όψει Eurogroup Μαρτίου
Oρυθμός αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου προς τους ιδιώτες, αλλά και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων έχει μπει στο μάτι των θεσμών που μαζί με τις άλλες 16 μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να προχωρήσουν αποτελούν κριτήριο για την εκταμίευση της πρώτης δόσης των κερδών που έχουν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων.

«Η Ελλάδα κινδυνεύει να μη λάβει τον επόμενο μήνα τη δόση των 750 εκατ. ευρώ από αυτά τα κέρδη, γιατί δεν έχει ολοκληρώσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις», ανέφεραν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χθες στο Reuters, προειδοποιώντας με αυτόν τον τρόπο την Αθήνα και στέλνοντας ως συνήθως έχει συμβεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν το σχετικό μήνυμα στην Αθήνα.

 

Ουσιαστικά οι θεσμοί στήνουν στην Αθήνα εν όψει των της επιστροφής των κερδών (ANFA’s και των SMP’s) ένα κλίμα πίεσης ώστε η Αθήνα να ξεφύγει από τον προεκλογικό λήθαργο και να τρέξει τα 16 προαπαιτούμενα. Πάντως τα χρονικά ορόσημα είναι δεδομένα καθώς το θέμα της τήρησης των δεσμεύσεων από την πλευρά της Αθήνας θα συζητηθεί στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου. Σύμφωνα πάντως με όσα ανέφεραν στο Reuters ευρωπαίοι αξιωματούχοι, «αν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν εκταμιεύσουν τα χρήματα τον Μάρτιο, μπορούν να δοθούν σε μεταγενέστερο στάδιο, μόλις θα έχουν εφαρμοστεί όλες οι μεταρρυθμίσεις».  Σημειώνεται ότι η απόφαση των υπουργών της Ευρωζώνης θα βασιστεί στη δεύτερη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας που θα δημοσιοποιηθεί την άλλη Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου, ενώ στις  28 Φεβρουαρίου, θα συνεδριάσει το EuroWorkingGroup (EWG).

 

Πάντως στην ελληνική πλευρά  θεωρούν ότι όλα θα τρέξουν κανονικά και δε θα υπάρξει κάποια καθυστέρηση στην καταβολή των χρημάτων που προβλέπονται στο πρώτο πακέτο ανακούφισης του χρέους. Προς επίρρωση  τούτων αναφέρεται αφενός το ότι οι ιδιωτικοποιήσεις τρέχουν κανονικά (ΔΕΠΑ, Λιγνιτικές κτλ) ενώ ήδη αναμένονται οι παρατηρήσεις των ευρωπαϊκών οργάνων για τα νέα όρια προστασίας της α' κατοικίας από πλειστηριασμούς που θα προβλέπει ο διάδοχος νόμος Κατσέλη.  Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας θα οι θεσμοί θα έχουν ολοκληρώσει την επεξεργασία του και ο νέος νόμος να κατατεθεί το συντομότερο δυνατόν στη Βουλή μαζί με μια σειρά από άλλες ρυθμίσεις.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.