ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ''ατζέντα'' Σιούφα στο Συμβούλιο του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας

18:19 - 14 Μαϊ 2007 | Οικονομία
Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, συνοδευόμενος από το γενικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης Νίκο Στεφάνου και υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου συμμετείχαν στη Συνάντηση Υπουργών του Συμβουλίου του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ) που λαμβάνει χώρα στο Παρίσι.

Τα βασικά θέματα που απασχολούν τη Σύνοδο είναι η ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας των Χωρών του ΔΟΕ, σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, η ενεργειακή αποδοτικότητα, η διαμόρφωση του νέου τοπίου στις διεθνείς ενεργειακές αγορές και οι νέες ενεργειακές τεχνολογίες.

Στο πλαίσιο της Συνόδου, ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Νίκος Στεφάνου είχαν διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ Samuel Bodman και τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Mehmet Hilmi Guler.

Κατά τη συνάντησή του με τον κ. Bodman ο υπουργός Ανάπτυξης ανέλυσε την ενεργειακή στρατηγική που ακολουθεί η Ελλάδα, με έμφαση στην προώθηση των διεθνών διασυνδέσεων φυσικού αερίου, πετρελαίου και ηλεκτρισμού, καθώς επίσης το νέο περιβάλλον που δημιουργείται στην ευρύτερη περιοχή, μετά την ίδρυση και έναρξη λειτουργίας της Ενεργειακής Κοινότητας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Κατά τη συζήτηση, ειδική μνεία έγινε στη σημασία της κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, αλλά και στη δημιουργία του νότιου ενεργειακού διαδρόμου φυσικού αερίου Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας, μέσω του οποίου θα μεταφέρονται μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου από τα κέντρα παραγωγής της Κασπίας και της Μέσης Ανατολής προς τις καταναλωτικές αγορές της Δυτικής Ευρώπης.

Κατά τη συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό κ. Guler, έγινε εκτενής συζήτηση για την πορεία της διασύνδεσης των συστημάτων φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού των δύο χωρών.

Ο υπουργός Ανάπτυξης ενημέρωσε για την πρόοδο των εργασιών του τμήματος του Ελληνο-Τουρκικού αγωγού φυσικού αερίου επί ελληνικού εδάφους, ο οποίος ολοκληρώνεται στα τέλη του Ιουνίου, ενώ έως τις 12 Ιουλίου θα έχει ολοκληρωθεί και το υποποτάμιο τμήμα του αγωγού που κατασκευάζεται από κοινού από τη εταιρία ΔΕΣΦΑ Α.Ε., θυγατρική της ΔΕΠΑ Α.Ε., και την τουρκική εταιρία BOTAS.

Επιπλέον, ο υπουργός Ανάπτυξης και ο κ. Guler συζήτησαν για το περιεχόμενο του κειμένου της Διακρατικής Συμφωνίας που πρόκειται να υπογραφεί μεταξύ της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας, στη Ρώμη, εντός του Ιουνίου του 2007. Με την υπογραφή της Διακρατικής Συμφωνίας καθορίζεται το πλαίσιο της λειτουργίας του νότιου ενεργειακού διαδρόμου φυσικού αερίου, έργου πρώτης προτεραιότητας για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Mετά το πέρας των συναντήσεων ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφας, δήλωσε ότι «Η εφετινή Σύνοδος συμπίπτει με την κορύφωση του προβληματισμού που αναπτύσσεται ανάμεσα στις χώρες-μέλη για μια σειρά από ενεργειακά και οικονομικά ζητήματα, όπως είναι η ενεργειακή ασφάλεια σε βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση, η ενεργειακή αποδοτικότητα και η προώθηση σύγχρονων ενεργειακών τεχνολογιών και, φυσικά, η εξοικονόμηση ενέργειας που αποτελεί ζήτημα αιχμής σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στο πλαίσιο, της Συνόδου των Υπουργών, είχα την ευκαιρία να συναντήσω κατ’ ιδίαν τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ κ. Samuel Bodman και τον υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων κ. Mehmet Hilmi Guler.

Κατά τη συνάντησή μου με τον κ. Bodman, είχα την ευκαιρία να τον ενημερώσω αναλυτικά για τις πρωτοβουλίες που προωθούμε τα τελευταία χρόνια στον τομέα της ενέργειας και τις διεθνείς διασυνδέσεις στους τομείς φυσικού αερίου, πετρελαίου και ηλεκτρισμού.

Ειδική αναφορά έγινε στην κατασκευή αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, η υλοποίηση του οποίου θα συμβάλει σημαντικά στην αποσυμφόρηση των Στενών του Βοσπόρου και στον ασφαλή ενεργειακό εφοδιασμό των διεθνών αγορών σε πετρέλαιο. Αλλά και στον νότιο ενεργειακό διάδρομο φυσικού αερίου Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας που αποτελεί έργο πρώτης προτεραιότητας για την Ευρώπη.

Με το συνάδελφό μου Τούρκο υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων κ. Guler συζητήσαμε για την πορεία της κατασκευής του Ελληνο-Τουρκικού αγωγού φυσικού αερίου, του οποίου το τμήμα επί ελληνικού εδάφους θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του Ιουλίου 2007, ενώ έως τις 12 Ιουλίου 2007 θα έχει κατασκευαστεί και το υποποτάμιο τμήμα του αγωγού.

Παράλληλα, ανταλλάξαμε απόψεις για το περιεχόμενο της Διακρατικής Συμφωνίας που θα υπογράψου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.