ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι θα ισχύσει για την επιδότηση ενοικίου

10:26 - 21 Φεβ 2019 | Οικονομία
Τι θα ισχύσει για την επιδότηση ενοικίου
Tην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τους δικαιούχους του επιδόματος ενοικίου, η οποία θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι το τέλος Μαρτίου. Όπως ανέφερε χτες στο υπουργικό συμβούλιο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «αποτελεί την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια για να αποκτήσει η χώρα, για πρώτη φορά στην ιστορία της, συνεκτική στεγαστική πολιτική, που αποτελεί ένα από τα κεντρικά χαρακτηριστικά του νέου κοινωνικού κράτους που έχουμε ξεκινήσει να οικοδομούμε». Έκανε λόγο για «πρόγραμμα - τομή» και υποστήριξε ότι «η συρρίκνωση των οικογενειακών εισοδημάτων σχεδόν κατά 40%, στην καταστροφική πενταετία 2010-2015, οδήγησε το οικογενειακό κόστος για την κατοικία στα ύψη», ενώ υπενθύμισε ότι το 2015 η κυβέρνησή του είχε επιδοτήσει το ενοίκιο 22.000 οικογενειών.

Στόχος της κυβέρνησης είναι στις αρχές Απριλίου να καταβληθούν τα ποσά στους δικαιούχους και μάλιστα αναδρομικά από 1ης/1/2019. Σύμφωνα, μάλιστα, με κυβερνητικές πηγές πρόγραμμα αφορά την επιδότηση ενοικίου 260.000 νοικοκυριών ή 667.000 ανθρώπων συνολικά. Η επιδότηση θα κλιμακώνεται ανάλογα με το εισόδημα και ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού, ξεκινώντας από 70 ευρώ και φτάνοντας το ποσό των 210 ευρώ μηνιαίως. Στο επίδομα στέγασης, το ανήλικο παιδί προσμετράται ως ενήλικας τόσο στον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων όσο και στον υπολογισμό του εισοδήματος.

 

Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της στεγαστικής πολιτικής στο φόντο και των εξελίξεων με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που έχουν κυριαρχήσει  σε πολλές πόλεις εκτοξεύοντας τις τιμές των ενοικίων.

 

«Με συνολικό, λοιπόν, προϋπολογισμό 300+200=500 εκατ. ευρώ που εξασφαλίσαμε στον Προϋπολογισμό του 2019 και θα είναι εξασφαλισμένα προφανώς και στους επόμενους προϋπολογισμούς, προχωράμε στην εφαρμογή και υλοποίηση πολιτικών που εξασφαλίζουν την πρώτη κατοικία στη νέα φάση της ανάκαμψης και ταυτόχρονα βάζουμε τις βάσεις για να αποκτήσει η χώρα μας μια συνολική, αξιόπιστη και αποτελεσματική στεγαστική πολιτική για τους πολλούς» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

 

Όπως είπε  κ. Τσίπρας το πρόγραμμα της κυβέρνησης  κινείται γύρω από δύο βασικούς άξονες, το  πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, με συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ και η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια, όπως συμφωνήθηκε με τις τράπεζες.

 

Παράλληλα υπενθύμισε κι άλλα μέτρα ανακούφισης τόσο για την ιδιοκτησία όσο και τη μικρή επιχειρηματικότητα. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για τις μικρές περιουσίες και 10% μεσοσταθμικά αλλά και την περαιτέρω  μείωση του ΕΝΦΙΑ  20% για το 2020. Επίσης πρόσθεσε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες με μεσαία εισοδήματα, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμούς και τους συνεταιρισμένους αγρότες, το ακατάσχετο για τις αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές μέχρι και τις 7.500 ευρώ για τους αγρότες, την επιδότηση κατά 50% των ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους εργαζόμενους.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:29 - 21 Φεβ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.