ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε ρόλο «Λοξία Απόλλωνα» η Κομισιόν εν όψει έκθεσης βαρόμετρο

10:45 - 27 Φεβ 2019 | Οικονομία
Σε ρόλο «Λοξία Απόλλωνα» η Κομισιόν εν όψει έκθεσης βαρόμετρο
Η 2η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα αναμένεται σήμερα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς έρχεται να «κουμπώσει» σε μια ιδιαίτερα σημαντική περίοδο για την πολιτική πορεία της κυβέρνησης. Ουσιαστικά έρχεται να βάλει την Ευρωπαϊκή εκδοχή στη δημόσια συζήτηση που έχει αναπτυχθεί για την μετά το μνημόνιο πορεία της χώρας. Εκεί η κυβέρνηση ποντάρει σε μια ρητορική επιτυχίας και φυγής από τη στενή λιτότητα ποντάροντας και σε εκλογικά οφέλη με σειρά δράσεων στήριξης ομάδων του πληθυσμού που θεωρεί ότι θα τη στηρίξουν στις επόμενες εκλογές.

Παράλληλα συμπίπτει με την προσπάθεια εκ νέου εξόδου στις αγορές με 10ετές ομόλογο, γεγονός που καθιστά την έκθεση βαρόμετρο. Δεν είναι πάντως τυχαίο ότι η κίνηση των τιμών στις αγορές για τα ελληνικά ομόλογα είναι θετική κάτι που ίσως προδικάζει κάποια από τα όσα θα πει η Επιτροπή.

 

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι παρατηρήσεις της Επιτροπής αναμένεται να αξιοποιηθούν ανάλογα είτε από την κυβέρνηση είτε από την αντιπολίτευση.

 

Βέβαια όπως πάντα η  γλώσσα των Βρυξελλών ια έχει το ύφος του «Λοξία» Απόλλωνα, δηλαδή θα ερμηνεύεται κι έτσι κι αλλιώς. Ανάλογα συνεπώς θα αξιοποιηθούν τμήματα από το εδώ πολιτικό προσωπικό. Πάντως το μήνυμα θα είναι ξεκάθαρο για τη διασύνδεση εκταμιεύσεων και προώθησης μεταρρυθμίσεων, που ακόμη έχουν δρόμο στην Ελλάδα.

 

Δια ζώσης τα μηνύματα θα σταλούν και από τον Επίτροπο Μοσκοβισί που έρχεται στην Αθήνα και θα δει και τον Πρωθυπουργό  Α. Τσίπρα την Πέμπτη, πριν μεταβεί στους Δελφούς για το 3ήμερο συνέδριο.

 

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η Επιτροπή, παρά το ότι έχει ενστάσεις για καθυστερήσεις και αναβολές σε προαπαιτούμενα, θα τηρήσει στάση διακριτική καθώς δε θέλει να εμπλακεί στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι. Σε σχέση με τις ενστάσεις αναφέρονται στα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων, το νέο πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

 

Ενδιαφέρον θα έχει και η τοποθέτηση για το μείζον ζήτημα που έχει προκύψει με τους στόχους των πλεονασμάτων, που έχει αναμένεται μετά τιε δηλώσεις Μητσοτάκη και Τσακαλώτου να γίνει κεντρικό στις προεκλογικές ρητορικές καθώς αφορά και παροχές και δράσεις στήριξης κοινωνικών ομάδων.

 

Για άλλη μια φορά πάντως η μόνιμη επωδός για την προώθηση μεταρρυθμίσεων και τήρησης των δεσμεύσεων για την υλοποίηση των μέτρων για το χρέος θα καταγραφεί σε μια προσπάθεια έγερσης από τον προεκλογικό λήθαργο των παροικούντων εν Αθήναις.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.