ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Brexit: Το «άτακτο διαζύγιο» προβληματίζει τους Έλληνες επιχειρηματίες

11:50 - 27 Φεβ 2019 | Οικονομία
Brexit: Το «άτακτο διαζύγιο» προβληματίζει τους Έλληνες επιχειρηματίες
Σε αχαρτογράφητα νερά κινδυνεύει να... ταξιδέψει το επιχειρείν στον βαθμό που επιβεβαιωθούν οι φόβοι περί ενός «άτακτου» Brexit.

Η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δίχως σχέδιο, δίχως ένα συναινετικό πολιτικό-οικονομικό «διαζύγιο», προκαλεί σοβαρότατες ανησυχίες στην επιχειρηματική κοινότητα της Ελλάδας.

 

Τουρισμός, εξαγωγές και μεταφορές είναι οι τρεις τομείς που, όπως όλα δείχνουν, θα δεχθούν τις μεγαλύτερες πιέσεις από μια ενδεχόμενη βίαιη αλλαγή στο status που διέπει τις σχέσεις της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Όπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε η «Ν», ζητήματα για τα οποία διατυπώνονται οι μεγαλύτεροι προβληματισμοί αφορούν:

 

* τους τελωνιακούς ελέγχους για τις εισαγωγές και εξαγωγές προϊόντων, 

* την έκδοση ή μη βίζας για τους Βρετανούς τουρίστες και τον κίνδυνο να καταγραφεί μείωση του αριθμού τους φέτος, * το κατά πόσο θα τεθεί θέμα επάρκειας για ορισμένα αγαθά και πρώτες ύλες,

* τις επιδράσεις που θα υπάρξουν από την αλλαγή της συναλλαγματικής ισοτιμίας των δύο νομισμάτων,

* το κατά πόσο θα επηρεαστεί η διακίνηση των φαρμακευτικών προϊόντων, όπως και

* το κατά πόσο θα υπάρξουν έκτακτα κόστη, λειτουργικά και εργασιακά, που θα επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις.

 

Πάντως, η Κομισιόν, προκειμένου να περιορίσει τις όποιες συνέπειες, ευρισκόμενη μπροστά στον κίνδυνο ενός «άτακτου» Brexit, θέσπισε μια σειρά από κανονισμούς, η αποτελεσματικότητα των οποίων θα φανεί μόνο εφόσον δοκιμαστούν, τελικά, στην πράξη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.