ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια:Ελπίδα για come back στον πόλεμο με Τουρκία

10:44 - 28 Φεβ 2019 | Οικονομία
Ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια:Ελπίδα για come back στον πόλεμο με Τουρκία
Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό πυλώνα και πάλι ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας. Αυτό τόνισαν οι συμμετέχοντες στη χτεσινή ετήσια εκδήλωση της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛ.Ο.Π.Υ.). Σημειώνεται ότι η Οργάνωση αντιπροσωπεύει περίπου το 80% της ελληνικής υδατοκαλλιέργειας. Αποστολή της EΛΟΠΥ είναι η εδραίωση της ελληνικής ταυτότητας και η ανάδειξη των αξιοσημείωτων χαρακτηριστικών και του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος των φρέσκων ελληνικών ψαριών που αναπτύσσονται με φροντίδα, εμπειρία και τεχνογνωσία στα ιχθυοτροφεία των Μελών, στην πεντακάθαρη ελληνική θάλασσα, σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Σημειώνεται ότι η ελληνική παραγωγή ιχθυηρών τα τελευταία χρόνια λόγω των γνωστών προβλημάτων του χώρου έχασε την πρώτη θέση, περιοριζόμενη στους 110 χιλιάδες τόνους ετησίως, έναντι 150 χιλιάδων τόνων της Τουρκίας. Ωστόσο η διαδικασία συγχώνευσης της Νηρέας – Σελόντα υπό την Ανδρομέδα με εμπλοκή της διεθνούς φήμης Amerra, που είναι σε πλήρη εξέλιξη, αλλά και η πορεία τόσο των δυο επόμενων εταιριών (Κεφαλονιά, Γαλαξείδι) αλλά και των πολλών μικρού μεγέθους δημιουργεί ελπίδα ότι έρχεται ένα δυναμικό come back. Μάλιστα στελέχη του κλάδου που μίλησαν στο Reporter.gr ανέφεραν ότι παρά τον πόλεμο τιμών από την Τουρκία, λόγω και της συναλλαγματικής διαφοράς, υπάρχει ελπίδα για ένα καλό β΄εξάμηνο φέτος καθώς οι Τούρκοι έχουν ξεπουλήσει τα αποθέματά τους αντίθετα με τους Έλληνες, που σε πολλές περιπτώσεις κρατούν τα ψάρια ώστε να τα πουλήσουν σε μεγέθη με μεγάλη αξία την περίοδο υψηλής ζήτησης για μεσογειακά είδη ψαριών.

 

«Η ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης των μεγάλων εταιρειών θα δώσει ένα επιπλέον μήνυμα στόχευσης του κλάδου στην κερδοφόρο ανάπτυξη. Η διαδικασία της αναδιάρθρωσης απέδειξε πως η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια είναι ιδιαίτερα ελκυστική για επενδύσεις από διεθνή funds. Εξ’ άλλου όλες οι εταιρείες -μικρές, μεσαίες, ή μεγάλες- έχουν αποδείξει έμπρακτα ότι στηρίζουν την ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια, αναλαμβάνοντας ρίσκα, επενδύοντας σε Ελλάδα και εξωτερικό και αναπτύσσοντας συνεχώς τις εμπορικές τους δραστηριότητες».

 

Αυτά δήλωσε, τόνισε, ο Απόστολος Τουραλιάς, πρόεδρος της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας και συμπλήρωσε: «Παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο για την επίτευξη μοντέλου αειφόρου ανάπτυξης παραγωγής με ρυθμό τουλάχιστον 4% ετησίως και τη βελτίωση των όρων εμπορίας των προϊόντων των μελών της οργάνωσης, έτσι ώστε να ανταποκριθούμε στη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για τα προϊόντα μεσογειακής υδατοκαλλιέργειας και να ανακτήσουμε τα μερίδια αγοράς που απωλέσαμε τα τελευταία χρόνια».

 

Σημειώνεται ότι π.χ. το σχήμα Νηρέα Σελόντα Ανδρομέδα ελέγχει πάνω από το 505 των μεσογειακών ειδών ψαριού στην ΕΕ (εκτός Τουρκίας) και γιαυτό η υπό εξέλιξη συγχώνευση σύμφωνα με την DG Comm θα πρέπει να οδηγήσει σε μείωση κατά 1/6 του όγκου της εταιρίας. Αυτό μάλιστα πυροδοτεί το ενδιαφέρον και εγχωρίων ομίλων για απόκτηση υποδομών (κλωβών, εκκολαπτηρίων) των υπό συγχώνευση εταιριών.

 

Η Οργάνωση

 

Στο μεταξύ στα 2,5 χρόνια λειτουργίας της ΕΛ.Ο.Π.Υ., η Οργάνωση Παραγωγών αναγνωρίστηκε και  πέτυχε την έγκριση του Σχεδίου Παραγωγής και Εμπορίας (ΣΠΕ) για τη διετία 2018-2019.

 

Ολοκλήρωσε το σύνολο των ερευνών στις κύριες αγορές μέχρι επίπεδο καταναλωτή και με βάση τα ευρήματα διαμόρφωσε το Brand Strategy του “Fish from Greece-Ελληνικό Ψάρι”. Εντός του Α΄ εξαμήνου 2019 θα ολοκληρωθεί Ιδιωτικό Πρότυπο Πιστοποίησης, ώστε να αποκτήσει υπεραξία και να διασφαλιστεί η αναγνωρισιμότητα και η αποδοχή του brand από τις διεθνείς αγορές, στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης σύμφωνα με το εθνικό και κοινοτικό περιβαλλοντικό δίκαιο.

 

Στη Γενική Συνέλευση που προηγήθηκε, εγκρίθηκε o οικονομικός προϋπολογισμός του 019, ο οποίος θα υπερβεί το 1,5 εκ. ευρώ και έτσι η συνολική επένδυση θα φτάσει στο τέλος του 2019 τα 2,5 εκ., αποκλειστικά από ιδίους πόρους. Επίσης, αποφασίστηκε η διεύρυνση της ΕΛ.Ο.Π.Υ.  μέσω διαδικασίας που διασφαλίζει την ισχυροποίηση της Οργάνωσης και προάγει τη συνεργασία των Μελών για την επίτευξη των κοινών στόχων. 

 

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στη θετική συνεργασία με τους θεσμικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες για την αρωγή τους στην επίλυση των προβλημάτων του κλάδου. Τόνισε  ότι παρά τις επιστάμενες προσπάθειες τα θεσμικά ζητήματα που εκκρεμούν είναι εξαιρετικά επείγοντα και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Χαρακτηριστικά ανέφερε την ολοκλήρωση των ενεργειών για τα μέτρα συγχρηματοδότησης των Οργανώσεων Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας και το μέτρο για την ασφάλιση των αποθεμάτων και ζήτησε την εντατικοποίηση των προσπαθειών προκειμένου να πραγματοποιηθούν σύντομα οι πληρωμές των οικονομικών ενισχύσεων των επιχειρήσεων του κλάδου.  Αναφέρθηκε στην ανάγκη ολοκλήρωσης της χωροταξικής οργάνωσης των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας με την έγκριση των 25 Π.Ο.Α.Υ. (Περιοχές Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών), άμεσα και εμπρόθεσμα.  

 

Τέλος, επισήμανε την ανάγκη ανασυγκρότησης του ΕΣΥΔ (Εθνικού Συμβουλίου Υδατοκαλλιεργειών), ώστε να καταρτιστεί ο μακροπρόθεσμος Εθνικός σχεδιασμός των υδατοκαλλιεργειών. Τα 21 Μέλη της ΕΛ.Ο.Π.Υ. στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, κατέστησαν σαφές ότι παραμένουν προσηλωμένα στους στρατηγικούς στόχους της Οργάνωσης. Ο κύριος Τουραλιάς εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το 2019 θα είναι μια σημαντική χρονιά για τον κλάδο και με την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης των μεγάλων εταιρειών θα δοθεί ένα επιπλέον μήνυμα στόχευσης στην κερδοφόρα ανάπτυξη. 

 

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:49 - 28 Φεβ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.