ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεταρρυθμίσεις-πρόσβαση στη χρηματοδότηση η επόμενη ημέρα για την οικονομία

12:38 - 01 Μαρ 2019 | Οικονομία
Μεταρρυθμίσεις-πρόσβαση στη χρηματοδότηση η επόμενη ημέρα για την οικονομία
OIKONOMIKO FORUM ΔΕΛΦΩΝ Η εξυγίανση των τραπεζών και του νομοθετικού πλαισίου, η προσέλκυση επενδυτών και η ανάγκη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων βρέθηκε στο προσκήνιο της συζήτησης εκπροσώπων των ελληνικών τραπεζών, του χρηματιστηρίου και της οικονομίας εν γένει στη συζήτηση με θέμα «Χρηματοδότηση: Η επόμενη ημέρα για την Ελλάδα» που πραγματοποιήθηκε σήμερα το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Η συζήτηση ξεκίνησε με τον Σωκράτη Λαζαρίδη, CEO του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο οποίος ανέφερε ότι «Καθώς συζητάμε για τη χρηματοδότηση της επόμενης ημέρας, για εκείνους που είναι «αστέρια» θα είναι μεγάλος ο ανταγωνισμός, για αυτούς που ανήκουν στη «γκρίζα» περιοχή δεν μπορεί να αναπτυχθεί μεγάλη συζήτηση, ενώ για τις εταιρείες «ζόμπι» μπορούμε να πούμε ότι απορροφούν ένα μεγάλο μέρος κεφαλαίου χρήσιμο σε άλλες δραστηριότητες. Πρέπει να βρούμε τρόπους να εστιάσουμε στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως η τάση των start-ups όπου η γνώση έχει μεγαλύτερη σημασία και όχι τόσο το κεφάλαιο. Πρέπει να ακολουθήσουμε την τάση των ευρωπαϊκών δυτικών χωρών στην ελληνική οικονομία».

 

Ο Πέτρος Δούκας, Πρόεδρος στην Capital Partners,ανέφερε ότι «Υπάρχει μια ασθενική παγκόσμια ανάπτυξη λόγω των παγκόσμιων κινδύνων.  Το συνολικό ΑΕΠ,  όλων των χωρών ανέρχεται στα  93 τρις δολάρια, ενώ 380 τρισ. εκατ. είναι το χρέος παγκοσμίως. Το υπερβάλλον παγκόσμιο χρέος επηρεάζει το μέλλον. Η ελληνική οικονομία έχει πολλές δυναμικές και ελπίζουμε σε ρυθμούς ανάπτυξης 5% και πάνω. Οι τράπεζες θα πρέπει να δουλέψουν με το πολύ λειτουργικό κόστος που έχουν. Δεν είναι ανάγκη να πάρουν ριζικά μέτρα αλλά πρέπει να κάνουν περισσότερα, όπως μικρές κεφαλαιακές αυξήσεις και να βρουν ενδιαφερόμενους επενδυτές».

 

Ακολούθησε η Sabina Dziurman,υπεύθυνη της EBRD για Ελλάδα και Κύπρο, η οποία ανέφερε ότι «Θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε στην Ελλάδα. Η χώρα θα έπρεπε να αναπτύσσεται παραπάνω από το 1%. Σημαντικό είναι η επένδυση σε ταμεία που μπορούν κατόπιν να επενδύσουν σε μικρότερες εταιρείες. Το ήμισυ της οικονομίας δεν είναι χρηματοδοτήσιμο. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο παίζει και η τεχνική βοήθεια. Πρέπει με τη συμβουλευτική να ενθαρρύνουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να βρουν χρηματοδότηση».

 

Οι τράπεζες

 

Ο Κωνσταντίνος Πετρόπουλος, Assistant General Manager, Structured & Shipping Finance της Πειραιώς είπε ότι «Έχουμε μακρύ δρόμο στην Ελλάδα όσον αφορά τον ανταγωνισμό των τραπεζών. Σίγουρα η τεχνολογία θα επηρεάσει το παραδοσιακό μοντέλο τραπεζικής. Η οικονομία παρουσιάζει ενδείξεις βελτίωσης και αυτό θα ανοίξει την αγορά και για άλλους. Ο ανταγωνισμός δεν αφορά μόνο την τεχνολογία αλλά και την εξειδίκευση. Θα υπάρξει ανταγωνισμός στο εγγύς μέλλον, δεν μπορούμε να εφησυχαστούμε».

 

Ο Βασίλης Καραμούζης, AGM, Corporate & Investment Banking στην Εθνική Τράπεζα σχολίασε ότι «Πριν την κρίση, υπήρξε χρέος προς τις τράπεζες αλλά υπήρξε και διασφάλιση χρήματος. Μετά την κρίση, οι εταιρείες έχασαν την πρόσβαση αυτή. Οι εταιρείες που πέτυχαν μέσα στην κρίση είχαν ένα δυνατό κομμάτι διοίκησης και παρουσίασης μεγάλων ιδεών σε επενδυτές μέσω road shows. Επιπλέον, το συνολικό financialbacktrop ήταν επιτυχημένο. Οι εταιρίες αυτές πήγαν πίσω στις αγορές, δανείστηκαν φθηνότερο χρήμα και η αγορά ομολόγων έγινε μοχλός ώθησης για αυτές. Το χρηματοδοτικό μείγμα πρέπει να αλλάξει για τις επιχειρήσεις προκειμένου η χώρα να φτάσει στο 4 – 5% στην ανάπτυξη».

 

Ο Κωνσταντίνος Βασιλείου, Αναπληρωτής CEO στη Eurobank εξήγησε ότι «Σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχει πολύ ρευστότητα και μεγάλοι επενδυτές. Στην Ελλάδα υπάρχει δυνατότητα για χρηματοδότηση κεφαλαίου. Σήμερα, πολλοί επενδυτές αναζητούν πραγματικά στοιχεία. Πρέπει να υπάρξει σταθερότητα πολιτική και οικονομική και να παραμείνει. Υπάρχουν αρκετά χρήματα αλλά όλοι πρέπει να κάνουμε κάτι παραπάνω και θα έρθουν τα καλά χρόνια».

 

Ο Γιάννης Μάνου, Partner στην Allen & Overy δήλωσε σχετικά ότι «Χρειάζεται μεταρρύθμιση της νομοθεσίας σε πολλούς τομείς. Για παράδειγμα η ποινικοποίηση των φορολογικών υποχρεώσεων για τα διοικητικά στελέχη. Επίσης, απαιτείται η εναρμόνιση των παρακρατούμενων φόρων και ένα μακροπρόθεσμο πλάνο για την παρακράτηση τους. Χρειαζόμαστε ομολογιακά δάνεια γιατί στην αγορά αυτή τα ομόλογα μπορούν να πουληθούν στην παγκόσμια αγορά».

 

Τέλος, η Δόμνα-Μαρία Μιχαηλίδου, Σύμβουλος Μεταρρυθμίσεων, είδε ότι στη χώρα «Τίθενται στόχοι που δεν επιτυγχάνονται κάθε χρόνο. Χρειαζόμαστε εταιρείες, τράπεζες και επενδυτές. Ένα ενδιαφέρον εργαλείο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση της Ελλάδας είναι το availability payment για ανταμοιβή ρίσκου και λειτουργίας του επενδυτή».

 

Χαρά Κάνδηλα

Τελευταία τροποποίηση στις 14:54 - 01 Μαρ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.