ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης: Πρώτα μεταρρυθμίσεις, μετά μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος

17:08 - 01 Μαρ 2019 | Οικονομία
Μητσοτάκης: Πρώτα μεταρρυθμίσεις, μετά μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος
Προτεραιότητα στις μεταρρυθμίσεις της ελληνικής οικονομίας θα δώσει στο πρώτο έτος της διακυβέρνησης της η ΝΔ και αμέσως μετά θα προβεί σε διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για τον στόχο του 3,5% ,τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Σε συζήτηση που είχε με τον Π. Σπίγκελ των Financial Times, επανέλαβε πως η κυβέρνησή του θα προχωρήσει σε μείωση της φορολογίας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι από το να δίνουμε «δώρα» στο τέλος της χρονιάς πρέπει να προχωρήσουμε σε μείωση φορολογίας.

 

Ο κύριος Μητσοτάκης τόνισε πως «η σημερινή κυβέρνηση το παράκανε με την υπερφορολόγηση και την παραγωγή μεγαλύτερων πρωτογενών πλεονασμάτων από αυτά που απαιτούνταν» και πρόσθεσε πως «είναι η λάθος πολιτική».

 

Στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων θύμισε ότι ο ίδιος στην Θεσσαλονίκη πρότεινε μια «νέα συμφωνία» με τους δανειστές: περισσότερες και βαθύτερες μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα μικρότερες υποχρεώσεις σε ότι αφορά τα πλεονάσματα. Βλέπω περισσότερη αποδοχή της θέσης τελευταία, δήλωσε, ενώ υποστήριξε ότι «μια κυβέρνηση του με ισχυρή αξιοπιστία μπορεί να προχωρήσει σε αυτή τη διαπραγμάτευση και να πετύχει μια win win συμφωνία».

 

Ο αρχηγός της ΝΔ κλήθηκε να απαντήσει αν υπάρχει κάτι που πρέπει να κοπεί από τον προϋπολογισμό και έδωσε δυο παραδείγματα: το μέγεθος του δημόσιου τομέα για τον οποίο είπε ότι εσχάτως βλέπουμε αύξηση των δαπανών. «Προσλαμβάνουμε περισσότερους απ’ όσους χρειαζόμαστε». Επανέλαβε δε την εκτίμησή του ότι γίνονται δαπάνες που μπορούν να περιοριστούν χωρίς να χαθεί η ποιότητα των υπηρεσιών με χαρακτηριστικό παράδειγμα την υγεία στην οποία δεν υπάρχει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν πηγαίνει πουθενά με ανάπτυξη 2%, και ότι απαιτείται σημαντικά ισχυρότερη μεγέθυνση. Ηταν ατυχές ότι χάθηκαν τρία χρόνια εξαιρετικών διεθνών συνθηκών, συνέχισε και απέδωσε ευθύνες στην παρούσα κυβέρνηση. Εχω την υποχρέωση στους πολίτες αν με εκλέξουν να κάνω την Ελλάδα «success story» και να προσελκύσω κεφάλαια. «Η χώρα έχει την δυνατότητα να κάνει εκπληκτικά πράγματα ακόμα και σε περιόδους διεθνούς αβεβαιότητας».

 

Ο αρθρογράφος των FT θύμισε ότι προηγούμενες κυβερνήσεις, τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της ΝΔ προσπάθησαν να επαναδιαπραγματευτούν συμφωνία και απέτυχαν και ρώτησε πως θα το χειριστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Δεν χρησιμοποιώ την λέξη επαναδιαπραγμάτευση για τους λόγους που προαναφέρατε, απάντησε. Δεν θα το κάνω την πρώτη στιγμή θα περιμένω έξι έως 12 μήνες να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις και «αν πρέπει να παραμείνουμε στον στόχο του 3,5% μέχρι το 2020, ας είναι. Μετά, όμως, 2021-22 και μετά θα πρέπει να το εξετάσουμε». Θύμισε ότι η ανάλυση βιωσιμότητας χρέους αλλάζει προς το θετικότερο αν βελτιωθεί η πρόβλεψη για δυνητική ανάπτυξη.

 

Επανέλαβε τη θέση ότι η χώρα δεν έχει κανονική πρόσβαση στις αγορές και τα επιτόκια στα ομόλογα είναι υψηλά. Τόνισε ότι οι δανειστές δεν έκαναν καλό στη χώρα κλείνοντας τα μάτια σε θέματα που αφορούν την παιδεία. «Δεν χρειάζομαι κανένα να μου πει ότι πρέπει να έχουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια».

 

Στην εξωτερική πολιτική επεσήμανε για ακόμα μια φορά τη διαφωνία του στη Συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας ότι «η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα άσκησης βέτο».

 

Αναφορικά με το πότε θα γίνουν οι εκλογές είπε ότι «είναι στις 26 Μαΐου και αυτό είναι σίγουρο γιατί τότε έχουμε τις Ευρωεκλογές. Από εκεί και πέρα ο κ. Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να χάσει ταυτόχρονα ή σε δύο γύρους», πρόσθεσε.

 

Επανερχόμενος στο θέμα της νέας συμφωνίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι βρισκόμαστε υπό επιτήρηση, αν και όχι τόσο ισχυρή όσο όταν είμασταν στο πρόγραμμα διάσωσης. «Πρέπει να είμαστε ειλικρινής, υπάρχει κούραση [στις Βρυξέλλες] για ότι αφορά την Ελλάδα και δεν θέλουμε να προκαλέσουμε επιπλέον προβλήματα. Από την άλλη, η χώρα χρωστά πολλά χρήματα στους δανειστές και όλοι θέλουν να πετύχει η χώρα. Υπάρχει και πολιτικό επιχείρημα. Σε μια στιγμή που ο λαϊκισμός ανεβαίνει σε όλη την ΕΕ χρειάζονται ‘πραγματικά success stories’».

 

Για τη σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους είπε ότι «είναι γεγονός ότι βρισκόμαστε κάτω από μια εποπτεία και ότι υπάρχει το ελληνικό χρέος. Πρέπει να δανειζόμαστε σαν μια κανονική χώρα και όχι όπως τώρα. Το θέμα είναι να χτίσουμε εμπιστοσύνη με τις Βρυξέλλες», είπε.

 

Ερωτηθείς για την κριτική που έχει δεχθεί ανήκοντας σε ένα κόμμα με την πορεία της Νέας Δημοκρατίας απάντησε ότι «εκτός από λάθη η Νέα Δημοκρατία έχει συνεισφέρει σημαντικά στην πολιτική πορεία τη Ελλάδας» και δήλωσε υπερήφανος που ανήκει σε αυτήν.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 17:31 - 01 Μαρ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.