ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κόντρα Τσακαλώτου-Σταϊκούρα μετά την αναβάθμιση της Moody's

11:05 - 02 Μαρ 2019 | Οικονομία
Κόντρα Τσακαλώτου-Σταϊκούρα μετά την αναβάθμιση της Moody's
Σε αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου κατά δυο βαθμίδες, σε Β1 από Β3 προχώρησε ο οίκος Moody's το βράδι της Παρασκευής, θέτοντας σταθερό outlook, από θετικό. Παράλληλα, ο οίκος αναβάθμισε και το «ταβάνι» αξιολογησης για τα ελληνικά ομόλογα σε Βaa1 από Βa2.

Σημειώνεται ότι o οίκος τοποθετούσε τη χώρα τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από τη Fitch, που πρόσφατα διατήρησε την αξιολόγηση ΒΒ- με σταθερό outlook και δυο βαθμίδες κάτω από την S&P η οποία είχε προχωρήσει στις 20 Ιουλίου στην αναθεώρηση της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας σε «θετική» επιβεβαιώνοντας την αξιολόγηση B+.  Πλέον με την κίνηση αυτή η Moody's «ισοφαρίζει» την αξιολόγηση της S&P με τη Fitch να αξιολογεί το ελληνικό αξιόχρεο μια βαθμίδα υψηλότερα.

Ικανοποίηση Τσακαλώτου-Κόντρα με Σταϊκούρα

Την ικανοποίησή του για την παραπάνω εξέλιξη εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, με ανάρτησή του στο Twitter. "Λίγες μόλις ώρες μετά την παρατήρηση του κ. Σταϊκούρα ότι όλες οι διεθνείς εκθέσεις επιβεβαιώνουν την κριτική της ΝΔ, η Moody's αναβαθμίζει την ελληνική οικονομία κατά 2 βαθμίδες. Ίσως το timing να μην είναι το ισχυρότερο χαρτί είτε της ΝΔ είτε του ίδιου", σχολίασε.

Ο τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ. απάντησε επίσης μέσω Twitter σημειώνοντας πως «Ο κ.Τσακαλώτος άφησε τους "κύκλους" & έπιασε το Τwitter. Μάλλον οι μηχανισμοί των αγορών "φοβήθηκαν τα νταούλια" των "μαρξιστών". Επί της ουσίας της κριτικής για υπερφορολόγηση οικονομίας & κοινωνίας, "κιχ". Προφανώς, η αξιοπιστία δεν είναι το ισχυρότερο χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ & του ίδιου».

Handelsblatt: Θετική αναβάθμιση

«Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody΄s αναβαθμίζει την Ελλάδα και ξαναβλέπει πιο αισιόδοξα την πιστοληπτική της ικανότητα», γράφει η έγκυρη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

«Οι λόγοι της αναβάθμισης είναι οι αχτίδες φωτός στην αγορά εργασίας, η ανακάμπτουσα οικονομία και η θετική εξέλιξη του χρέους. Επιπλέον συνέβαλαν και οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της χώρας. Την προοπτική η Moody΄s την μετέβαλε από θετική σε σταθερή που ήταν πριν, κάτι που σημαίνει ότι ο οίκος αξιολόγησης δεν βλέπει κάποια μεταβολή στο άμεσο μέλλον.

Η αξιολόγηση έχει σημασία», τονίζει η Handelsblatt, «διότι επηρεάζει τον τόκο τον οποίο πρέπει να πληρώνει η Ελλάδα όταν δανείζεται. Όσο καλύτερη η αξιολόγηση τόσο μικρότερο είναι το επιτόκιο», όπως γράφει.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:07 - 02 Μαρ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.