ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η «ακτινογραφία» της βόμβας προσφυγών για τα αναδρομικά δημοσίων υπαλλήλων

10:26 - 05 Μαρ 2019 | Οικονομία
Η «ακτινογραφία» της βόμβας προσφυγών για τα αναδρομικά δημοσίων υπαλλήλων
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της ΑΔΕΔΥ για το πόσο έχει επηρεαστεί το εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων από τα συνεχή μνημόνια αλλά και αντίστοιχα πόσο μεγάλες είναι οι διεκδικήσεις στα δικαστήρια για επιστροφές εισοδημάτων.

Όπως αναφέρεται στα χρόνια των μνημονίων οι Δημόσιοι Υπάλληλοι, υπολογίζεται πως έχασαν πάνω από το 30% του εισοδήματος τους. Μάλιστα από το 2011 έως το 2017 το κονδύλι για το σύνολο των αμοιβών του προσωπικού (πλην ένστολων) στο δημόσιο ψαλιδίστηκε κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ και από τα 10,1 δισεκατομμύρια το 2011 υποχώρησε στα 8.8 δισεκατομμύρια  το 2017. Ουσιαστικά οι δημόσιοι υπάλληλοι έχασαν τρία από τα δέκα ευρώ που έπαιρναν, ήτοι 2 δισεκ. από μισθούς εξαιρουμένων των ένστολων.

 

Με βάση τα στοιχεία η Ελλάδα καταλαμβάνει την τρίτη θέση από το τέλος όσον αφορά στην αγοραστική δύναμη των Δημοσίων Υπαλλήλων. Αξίζει να σημειωθεί πως οι αμοιβές υποχωρούν με ρυθμό μεγαλύτερο από τη μείωση του ΑΕΠ στη χώρα.

 

Στο φόντο αυτό με βάση νομικές τεκμηριώσεις για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών έχουν καταγραφεί μαζικές προσφυγές στα ακυρωτικά δικαστήρια ώστε να υπάρξει επιστροφή των χαμένων εισοδημάτων. Έτσι, για την επιστροφή των αναδρομικών, όπως λέγεται στην «μνημονιακή» αργό, υπήρξαν ομαδικές προσφυγές για τα Δώρα από 1/1/2013 από το 98% των υπαλλήλων ή από 600.000 πολίτες.  Εάν, δε, δικαιωθούν και  πάρουν επιστροφές για μια διετία «χαμένη» το κόστος υπολογίζεται  €1,2 δις κόστος. Εάν δικαιωθούν για 5ετία και ζητήσουν αναδρομικά αντίστοιχα 5 χρόνων θα πάρουν €3,2 δις. Μόνο για το 20129 το  όλο κόστος των Δώρων είναι στα  €713 εκατ. κι ανάλογα από το 2020 και μετά το κόστος φτάνει στα  €720 εκ. ετησίως.

 

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσει και τα αιτήματα επιστροφών για συντάξεις που βασίζονται σε προσφυγές κατά του νόμου Κατρούγκαλου, που κι αυτό έχει μπει στο μικροσκόπιο της Κομισιόν, όπως καταγράφηκε στην τελευταία της Έκθεση.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.