ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιτυχημένη χαρακτηρίζουν οι Financial Times την έκδοση του 10ετούς

21:18 - 05 Μαρ 2019 | Οικονομία
«Η Ελλάδα εξασφάλισε προσφορές 11,8 δισ. ευρώ στο πρώτο 10ετές ομόλογο από την εποχή της κρίσης» σημειώνουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, σχολιάζοντας την επιτυχία της έκδοσης, η οποία υπερκαλύφθηκε τέσσερις φορές, ενώ η Αθήνα δανείσθηκε με επιτόκιο 3,9%.

«Η Ελλάδα εξασφάλισε προσφορές 11,8 δισ. ευρώ στο πρώτο 10ετές ομόλογο από την εποχή της κρίσης» σημειώνουν σε δημοσίευμά τους οι «Financial Times», σχολιάζοντας την επιτυχία της έκδοσης, η οποία υπερκαλύφθηκε τέσσερις φορές, ενώ η Αθήνα δανείσθηκε με επιτόκιο 3,9%.

Η Ελλάδα πούλησε το πρώτο της δεκαετές ομόλογο έπειτα από εννέα χρόνια, σχολιάζουν οι «FT», σε μια ακόμη ένδειξη των ιδανικών συνθηκών που επικρατούν στην αγορά κρατικού χρέους της Ευρωζώνης. Είναι το πρώτο 10ετές ομόλογο της Ελλάδας από τον Μάρτιο του 2010, λίγες εβδομάδες προτού η χώρα αποκλεισθεί από τις κεφαλαιαγορές και αναγκασθεί να ζητήσει την υπαγωγή της στο πρώτο από τα τρία πακέτα διάσωσης.

Το ελληνικό ομόλογο έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά επιτυχημένων ομολογιακών εκδόσεων από τις αρχές του έτους, αντιβαίνοντας στις προβλέψεις για μείωση της ζήτησης για κρατικό χρέος της Ευρωζώνης, αφότου η ΕΚΤ έγραψε τον «επίλογο» στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η αγορά άρχισε να ευημερεί μετά στη στροφή 180 μοιρών από τη Φέντεραλ Ριζέρβ των ΗΠΑ και την παραδοχή από την ΕΚΤ για επιβράδυνση της οικονομίας, επιβεβαιώνοντας για τους επενδυτές ότι είναι σχεδόν μηδαμινές οι πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων τους επόμενους μήνες. Οι συνθήκες είναι ιδανικές για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που προσβλέπουν σε εκδόσεις χρέους, σημειώνουν οι «FT».

'Οπως δηλώνει η Κριστίνα Τσο, senior debt markets banker στην BNP Paribas -εκ των αναδόχων της ελληνικής έκδοσης- η στρατηγική της χώρας αφορά «την επιστροφή στην κανονικότητα και να ξαναγίνει τακτικός εκδότης κρατικού χρέους, χτίζοντας σταδιακά πάνω σε κάθε διαδοχική έκδοση». «Δεν χρειάζεται να εκδώσουν(χρέος) για χρηματοδοτικές ανάγκες έως το 2021 -καλύπτονται από το μαξιλάρι ρευστότητας- άρα ο λόγος πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές αποτελεί τόσο άσκηση εμπιστοσύνης όσο και άσκηση χρηματοδότησης», προσθέτει η κ. Τσο.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.