ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Mοσκοβισί: Η δόση θα εκταμιευθεί έως το Eurogroup του Απριλίου

17:36 - 11 Μαρ 2019 | Οικονομία
Mοσκοβισί: Η δόση θα εκταμιευθεί έως το Eurogroup του Απριλίου
Υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα κυρίως σχετικά με τον νόμο Κατσέλη, όμως έχει γίνει ισχυρή πρόοδος γενικότερα, αλλά και σε αυτό το μέτωπο, δήλωσε ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Eurogroup.

Ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι η απόφαση για την εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα δεν θα ληφθεί σήμερα, παραπέμποντας είτε σε νέα συνεδρίαση του EWG είτε στην επόμενη σύνοδο του Eurogroup του Απριλίου.

 

Συγκεκριμένα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το αργότερο στο επόμενο Eurogroup θα μπορέσει να αποφασιστεί η εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, ενώ πρόσθεσε πως με λίγη καλή θέληση το ζήτημα θα λυθεί ενδεχομένως και τις επόμενες μέρες, παραπέμποντας σε πιθανή απόφαση του EWG. 

 

Σημειώνεται ότι όλες τις προηγούμενες ημέρες γινόταν προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές ανάμεσα στη κυβέρνηση και στους θεσμούς. Στόχος ήταν, αν καταγραφεί πρόοδος, να συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα πριν  Eurogroup το EWG (οι επιτελείς των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης), ώστε να αποτιμήσει την κατάσταση και να εισηγηθεί σχετικά.

 

Tο σενάριο μιας "καθαρής" απόφασης είχε πολύ λίγες πιθανότητες. Ο λόγος για την άμεση έγκριση καταβολής της "δόσης" των 970 εκατ. ευρώ (παρεμβάσεις ελάφρυνσης χρέους).

Στο σενάριο αποτυχίας επιχειρείτο η "αναβολή" να συνοδευθεί από μια τοποθέτηση του Eurogroup περί προόδου ή από μία προέγκριση της "δόσης". Δηλαδή από μία "εντολή" του Eurogroup προς το EWG να αποφανθεί για το ζήτημα χωρίς να χρειαστεί το θέμα να οδεύσει για την σύνοδο της 5ης Απριλίου.

 

Το πιο μεγάλο "αγκάθι" της 2ης αξιολόγησης είναι ο διάδοχος του ν. Κατσέλη. Το θέμα συζητήθηκε την Παρασκευή και σε κυβερνητική σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ, παρουσία του κεντρικού τραπεζίτη. Έγινε σαφές από αρμόδια πηγή ότι παραμένει ακόμη ανοικτό το μέτωπο των επιχειρηματικών δανείων και όχι μόνο. Στο επίκεντρο είναι και οι κινήσεις που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα από την κυβέρνηση και σε άλλα προαπαιτούμενα (όπως στους λιγνίτες και στη ΔΕΠΑ), αλλά και την κατάσταση αναφορικά με τις οφειλές του κράτους προς ιδιώτες που αυξήθηκαν -εκ νέου- τον Ιανουάριο. 

 

"Θα ενημερωθούμε από τους θεσμούς και θα αξιολογήσουμε την εφαρμογή των δεσμεύσεων από την Ελλάδα" είπε από την πλευρά του προσερχόμενος ο πρόεδρος του Εurogroup Μάριο Σεντένο και πρόσθεσε πως τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει "πολλή δουλειά" και ότι αναμένεται να επιβεβαιωθεί από τους θεσμούς ότι "βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία" αναφορικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας. Παράλληλα, χαρακτήρισε "εξαιρετικά νέα την έκδοση 10ετούς ομολόγου", σημειώνοντας ότι υπάρχει "θετικό κλίμα" σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.

 

Την εκκρεμότητα αναφορικά με το επόμενο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας ανέδειξε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βαλντις Ντομπρόβσκις πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup. «Θα εξετάσουμε την μετά πρόγραμμα επιτήρηση της Ελλάδας και την εφαρμογή των δεσμεύσεών της. Εχουμε ήδη δημοσιεύσει την έκθεση και διαπιστώνουμε ότι η μεταρρυθμιστική ατζέντα είναι ευρύτερα στο σωστό δρόμο (on track)», δήλωσε.

«Το κύριο θέμα που εκκρεμεί είναι αυτό της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Και σε αυτό το θέμα μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης έχει γίνει σημαντική πρόοδος, αλλά δεν καταλήξαμε ακόμα» συμπλήρωσε. «Συζητούμε πολλές εκθέσεις για πολλές χώρες, έτσι και για την Ελλάδα. Ολοι βλέπουν ότι υπάρχει μεγάλη πρόοδος. Θα δούμε που βρισκόμαστε τις επόμενες ώρες, αλλά στο τέλος η πολύ πρόοδος είναι εμφανής», αρκέστηκε να απαντήσει ο γερμανός υπουργός Ολαφ Σολτς σε ερώτηση για το εάν τον ανησυχεί το ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί κάποια προαπαιτούμενα. 

Τελευταία τροποποίηση στις 21:37 - 11 Μαρ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.