ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΟΕ: Στο επίκεντρο των επαφών του ΥΠΑΝ οι αγωγοί φυσικού αερίου

20:36 - 16 Μαϊ 2007 | Οικονομία
Θετική θα είναι η εισήγηση του ευρωπαίου Επιτρόπου για θέματα Ενέργειας Andris Piebalgs στο Κολέγιο των Επιτρόπων, σχετικά με το αίτημα εξαίρεσης -που έχει υποβάλει η ιταλική κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης στην Κομισιόν- από την πρόσβαση τρίτων στο υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας - Ιταλίας.

Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για την κατασκευή του Ελληνο-Ιταλικού Αγωγού Φυσικού Αερίου και ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση του έργου.

Η εν λόγω συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της συμμετοχής του υπουργού Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφα και του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου κ. Ν. Στεφάνου στην Υπουργική Σύνοδο του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (Δ.Ο.Ε.) που πραγματοποιήθηκε στις 14 και 15 Μαΐου 2007 στο Παρίσι, με θέμα «γεφύρωση του ενεργειακού χάσματος».

Ακόμη, ο κ. Σιούφας συναντήθηκε με τονΥπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Mehmet Hilmi Güler όπου και συζητήθηκε αναλυτικά η πορεία της υλοποίησης του ελληνο-τουρκικού αγωγού φυσικού αερίου και της διασύνδεσης των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας των δύο χωρών.

Ο κ. Σιούφας ενημέρωσε τον κ. Güler ότι οι εργασίες επί ελληνικού εδάφους θα έχουν ολοκληρωθεί πριν τα τέλη του Ιουνίου 2007, ενώ ο κ. Güler επισήμανε ότι οι εργασίες επί τουρκικού εδάφους θα έχουν ολοκληρωθεί εντός του Ιουλίου 2007.

Στη συνάντηση του Ελληνα υπουργού με τον  Υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ Samuel Bodman συζητήθηκαν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της Υπουργικής Συνόδου.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε και στην πορεία της απελευθέρωσης των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου στη χώρα μας, καθώς και στην εισαγωγή των βιοκαυσίμων στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ελλάδας, καθώς επίσης για τις πρωτοβουλίες της χώρας στις διεθνείς διασυνδέσεις του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού.

Τα βασικά θέματα της Συνόδου ήταν η εξασφάλιση του βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου ενεργειακού εφοδιασμού των χωρών μελών του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας και η προώθηση των νέων ενεργειακών τεχνολογιών, στο πλαίσιο της πολιτικής εξοικονόμησης ενέργειας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης ήταν εισηγητής στη Συνεδρία με θέμα την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού σε μακροπρόθεσμη βάση. Κατά την ομιλία του ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε στα μέτρα που οφείλουν να λάβουν οι χώρες μέλη του Δ.Ο.Ε. για να μειωθεί η εξάρτησή τους από το πετρέλαιο και να επιτευχθεί η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, των προμηθευτών και των οδών προμήθειας ενέργειας, αναπτύσσοντας παράλληλα την ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας, και της πρωτοβουλίες της στη κατεύθυνση αυτή.

Ο υπουργός Ανάπτυξης κατά τη διάρκεια της Συνόδου υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης του διαλόγου με τις χώρες παραγωγούς της Βόρειας Αφρικής, προτείνοντας την ίδρυση μιας νέας περιφερειακής αγοράς ενέργειας με τις χώρες της Μεσογείου (Ενεργειακή Κοινότητα Μεσογειακών Κρατών). Επιπλέον, κατέθεσε πρόταση για τη θέσπιση ορίου ασφαλείας αποθεμάτων και για το φυσικό αέριο, κατά το πρότυπο που ισχύει για το πετρέλαιο και ισχύει με επιτυχία στις χώρες μέλη του Δ.Ο.Ε., συμβάλλοντας στον εφοδιασμό των διεθνών αγορών και στην εύρυθμη λειτουργία τους.

Επιπλέον, στο σημείο αυτό, επισήμανε την πολιτική της Ελλάδας για τη σημασία της αναβάθμισης του υγροποιημένου φυσικού αερίου στο σταθμό της Ρεβυθούσας, τη δημιουργία δεύτερου σταθμού υγροποιημένου και υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου.

Τέλος, ο κ.Σιούφας πρότεινε την καθιέρωση παγκόσμιας και ευρωπαϊκής ημέρας για την εξοικονόμηση ενέργειας και την ενεργειακή αποδοτικότητα, με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών - καταναλωτών για τις δυνατότητες της εξοικονόμησης ενέργειας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.