ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι προτείνει ο ΣΕΒ για το «οικοσύστημα» της ελληνικής μεταποίησης;

10:17 - 21 Μαρ 2019 | Οικονομία
Τι προτείνει ο ΣΕΒ για το «οικοσύστημα» της ελληνικής μεταποίησης;
«Η ενίσχυση της απασχόλησης στη μεταποίηση συνοδεύεται από υποχώρηση του ποσοστού των εργαζομένων που έχουν μερική απασχόληση.» Αυτό επισημαίνει στην ειδική του μελέτη ο ΣΕΒ με αφορμή το κοινό κάλεσμα προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, που απηύθυναν η «Ελληνική Παραγωγή – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη» και 30 κλαδικοί και περιφερειακοί βιομηχανικοί σύνδεσμοι της Ελλάδας, μαζί με 136 ευρωπαϊκούς και 395 κλαδικούς βιομηχανικούς συνδέσμους της Ε.Ε. στις 7/3/2019, ώστε να τεθεί η βιομηχανία στο επίκεντρο του μέλλοντος της Ε.Ε.

Όπως επισημαίνεται στην ανάλυση του ΣΕΒ η ισορροπημένη  ανάπτυξη θέσεων εργασίας είναι  ένας λόγος για τον οποίο οι θέσεις εργασίας στη μεταποίηση (ειδικά σήμερα που οι τεχνολογίες έχουν οδηγήσει σε πρόοδο σε θέματα υγιεινής, ασφάλειας και ποιότητας εργασίας), αξιολογούνται σε όλο τον κόσμο ως ιδιαίτερα επιθυμητές για μια κοινωνία και ως απαραίτητες για ένα ισορροπημένο αναπτυξιακό μείγμα. Τελικά αυτή η ισορροπημένη  ανάπτυξη θέσεων εργασίας επιτρέπει μια μεγάλη ποικιλία ευκαιριών απασχόλησης, κάτι που δίνει τη δυνατότητα θέσεων εργασίας που να ταιριάζουν στις προτιμήσεις των πολιτών».

Τα προβλήματα

Παράλληλα ο ΣΕΒ τονίζει ότι «το υψηλό και υπερβολικά προοδευτικό μη μισθολογικό κόστος καθώς και παρεμβάσεις στη λειτουργία της αγοράς εργασίας, καθιστούν, χωρίς ουσιαστικό λόγο, λιγότερο ελκυστική τη μισθωτή εργασία υψηλής εξειδίκευσης. Αυτά τα χαρακτηριστικά πλήττουν κυρίως τη μεταποίηση που εντάσσεται σε αλυσίδες αξίας υψηλών προδιαγραφών η οποία εξαρτάται σε δυσανάλογα μεγάλο βαθμό, σε σύγκριση με άλλους κλάδους, από αυτό το είδος εργασίας.»

Μάλιστα ο ΣΕΒ εστιάζει και σε μια από τις παθογένειες της ελληνικής μεταποιητικής βιομηχανίας που είναι το μικρό μέγεθος.

«Δεν αποτελεί σύμπτωση η εδραίωση στην Ελλάδα μιας επιχειρηματικότητας μικρού μεγέθους με χαμηλή παραγωγικότητα (στο 50% της Ε.Ε.) και σε επιχειρηματικά σχήματα χωρίς προοπτικές (μελέτη της ΕΥ για το ΣΕΒ και Special Report για την παραοικονομία). Τα φορολογικά και ρυθμιστικά αντικίνητρα στην ανάπτυξη και μεγέθυνση, είναι ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα έχει τόσο έλλειμα παραγωγικής βάσης όσο και έλλειμα μεγαλύτερων επιχειρήσεων. Κυρίως, όμως, ο τρόπος με τον οποίο έχει διαχρονικά αντιμετωπιστεί η μισθωτή εργασία έχει συνεισφέρει καίρια στην αποδυνάμωση της παραγωγικής βάσης, και τελικά στην άμεση και έμμεση απώλεια πολλών και καλών θέσεων εργασίας. Οι αδυναμίες αυτές δεν αποτελούν απλά ένα εμπόδιο στη μεγέθυνση των επιχειρήσεων. Στερούν από τη χώρα ένα υγιές σε διασπορά, κλάδων και μεγεθών, επιχειρηματικό οικοσύστημα που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας

Αυτό έχει αυξημένη σημασία σήμερα και ειδικά για τη χώρα μας, καθώς η σύγχρονη, ψηφιακή παγκοσμιοποίηση, δίνει ευκαιρίες για ανάπτυξη, όμως ενέχει αυξημένους κινδύνους «περιθωριοποίησης» χωρών και περιφερειών που δεν καταφέρνουν να προσελκύσουν αρκετές παραγωγικές επενδύσεις. Διότι, μια ισχυρή παραγωγική βάση, είναι απαραίτητη ώστε μια χώρα να μπορέσει να αποφύγει αυτή την περιθωριοποίηση. Μόνο μέσω αυτής θα διαμορφωθεί το ισορροπημένο μίγμα μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, παραγωγής και υπηρεσιών, που είναι απαραίτητο για τη διαμόρφωση μιας δυναμικής οικονομίας και κοινωνίας. Ένα τέτοιο ισορροπημένο οικονομικό οικοσύστημα είναι, τελικά, η βάση ποιοτικής ανάπτυξης των ΜμΕ (όπως δείχνει η μελέτη της ΕΥ) αλλά και η προϋπόθεση για ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων (για λογαριασμό του ΣΕΒ έχει εκπονήσει μελέτη η BCG)».

Η σημασία του μεγέθους

Τέλος ο ΣΕΒ τονίζει ότι η ύπαρξη μιας ικανής μεταποιητικής βάσης και η ανάπτυξη επιχειρήσεων με μεγαλύτερο μέγεθος έχει κρίσιμες συνέπειες στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ΜμΕ. Κάθε μεγάλη μεταποιητική επιχείρηση, δεν αποτελεί μόνο ένα μεγάλο εργοδότη αλλά και πελάτη για την εγχώρια αγορά. Αποτελεί έτσι το κέντρο ενός οικοσυστήματος ευκαιριών για τις μικρότερες επιχειρήσεις ώστε να αυξήσουν τα μεγέθη τους. Επίσης, μέσω της συνεργασίας τους αμβλύνεται η οικονομική ασφάλεια και το ρίσκο που βιώνουν σε πολλαπλάσιο βαθμό οι μικρότερες επιχειρήσεις. Η μικρή εταιρεία που μπαίνει στο οικοσύστημα της μεγάλης επιχείρησης βρίσκει πρόσβαση σε τεχνογνωσία και βέλτιστες πρακτικές.

Ταυτόχρονα γίνεται γνωστή ως αξιόπιστος προμηθευτής σε αγορές του εξωτερικού. Όμως, η απουσία μεγάλων επενδύσεων στην Ελλάδα στερεί από τις μικρές επιχειρήσεις τη δυνατότητα να αναπτυχθούν, να εξελιχθούν και να καινοτομήσουν. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις τους στερεί τη δυνατότητα να αναπτυχθούν με τρόπο που θα τους επέτρεπε να είναι ανταγωνιστικές στις διεθνείς αγορές. Συνεπώς, σε ένα πλαίσιο ανταγωνιστικών αγορών η μικρή και μεσαία Ελληνική επιχείρηση που έχει ποιότητα και παράγει είναι τελικά ο μεγάλος χαμένος της κάθε μεγάλης επένδυσης που εκδιώκεται από τη χώρα ή που αποθαρρύνεται λόγω του μη φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.»

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.