ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παράταση διαπραγμάτευσης για την πρώτη κατοικία

09:37 - 26 Μαρ 2019 | Οικονομία
Παράταση διαπραγμάτευσης για την πρώτη κατοικία
Επί τάπητος κυβερνητικών και κομματικών οργάνων αναμένεται να τεθεί το θέμα του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, καθώς δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα η χτεσινή συνεδρίαση του EWG που είχε ως κεντρικό το ζήτημα της διαμόρφωσης νέου πλαισίου για την προστασία των «κόκκινων» δανειοληπτών και την αποδέσμευση της δόσης του 1 δισεκ. ευρώ από τα μέτρα για το χρέος. Ήδη στην Π.Γ.του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα τίθεται το θέμα καθώς το νέο πλαίσιο και η «περίμετρος» προστασίας έχει πολλά πολιτικά απόνερα εν όψει κι εκλογών.

Τώρα νέο χρονικό ορόσημο είναι η συνεδρίαση του άτυπου Eurogroup στο Βουκουρέστι στις 5 Απριλίου, αλλά και η έλευση των θεσμών την 1η Απριλίου. Πάντως όπως αναφέρεται από κυβερνητικές πηγές πρόοδος καταγράφηκε ωστόσο μένουν πολλά ακόμη να διασαφηνιστούν. Σημειώνεται, όμως, ότι στην ελληνική πλευρά, ασκείται πίεση να υποχωρήσει σε θέματα όπως π.χ. τα κριτήρια ένταξης, την περίμετρο προστασίας κτλ., ειδικά από κράτη μέλη του βορρά.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι στιγμής υπάρχει σύγκλιση ως προς το όριο για την αντικειμενική αξία του ακινήτου για στεγαστικά δάνεια που φτάνει τα 250.000 ευρώ. Εφόσον το δάνειο είναι επαγγελματικό με ενέχυρο την πρώτη κατοικία το παραπάνω ποσό κατεβαίνει στα 175.000 ευρώ. Επίσης έχει κατέβει το όριο για τις καταθέσεις που μπορεί να έχει ένα δανειολήπτης ενώ συζητείται το αν το υπόλοιπο του κόκκινου δανείου, που θα μπαίνει σε ζώνη προστασίας θα περιλαμβάνει τόκους και κεφάλαιο. Δηλαδή οι θεσμοί πιέζουν το ληξιπρόθεσμο ύψος του δανείου και συνολικά να μην υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ, ενώ σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις των δανειοληπτών, θέλουν να είναι κάτω από τις 20-25.000 ευρώ. Τέλος η αντικειμενική αξία της υπολοίπου ακίνητης περιουσίας πιέζουν να είναι κάτω από τις 100.000 ευρώ.

 

Πάντως με τη διαπραγμάτευση σε εξέλιξη άγνωστο παραμένει το εάν θα κινηθεί μονομερώς η κυβέρνηση φέρνοντας στη Βουλή την επίμαχη τροπολογία. Κάτι που όμως θα θεωρηθεί κίνηση που θα δημιουργεί ζήτημα. Η κυβέρνηση, πάντως, επιδιώκει να καταθέσει το νομοσχέδιο ώστε να καλυφθεί το υπάρχον κενό και να «προκάνει» μέχρι τις 5 Απριλίου, δηλώνοντας ότι μπορεί και μετά να υπάρξουν βελτιώσεις για να αμβλύνει τις όποιες αρνητικές εντυπώσεις.

 

Στο μεταξύ και μέχρι την έλευση των θεσμών την 1η Απριλίου (αλλά και αν δεν έχει τελεσφορήσει κάτι και μετά με τους επικεφαλής των θεσμών) αναμένεται να τεθεί το θέμα επί τάπητος στις επαφές των τεχνικών κλιμακίων. 

 

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 13:09 - 26 Μαρ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.