ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι αλλάζει με την τροπολογία για τα επιχειρηματικά πάρκα;

10:02 - 29 Μαρ 2019 | Οικονομία
Τι αλλάζει με την τροπολογία για τα επιχειρηματικά πάρκα;
Η επίλυση προβλημάτων αδειοδότησης και λειτουργίας των βιομηχανικών δραστηριοτήτων και των δραστηριοτήτων εφοδιαστικής αλυσίδας είναι οι βασικοί στόχοι τροπολογίας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης που κατατέθηκε στη Βουλή χτες.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας:

 

1. Διευκρινίζονται οι διατάξεις ώστε να μην δυσχεραίνεται η θέση υφιστάμενων επιχειρήσεων, όταν μεταβάλλονται οι χρήσεις γης, αλλά δεν επιβάλλεται η απομάκρυνσή τους. Διευκρινίζεται επίσης το δικαίωμα επέκτασής τους εντός του ίδιου βαθμού όχλησης.

 

2. Απλοποιείται το σύστημα είσπραξης και απόδοσης της εισφοράς σε χρήμα για τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις εντός Επιχειρηματικών Πάρκων. Αντί της είσπραξης μέσω των ΔΟΥ και των πολύπλοκων γραφειοκρατικών διαδικασιών απόδοσης του ποσού, προβλέπεται η απόδοση απευθείας στην ΕΑΝΕΠ (φορέας διαχείρισης και ανάπτυξης του ΕΠ) ώστε να είναι δυνατή η άμεση χρηματοδότηση και η έναρξη των απαιτούμενων υποδομών για την ανάπτυξη του Πάρκου.

 

3. Παρατείνονται οι προθεσμίες ολοκλήρωσης των έργων υποδομής (δρόμοι, φωτισμός, βιολογικός καθαρισμός κλπ) προκειμένου να αντιμετωπιστούν σημαντικές καθυστερήσεις που οφείλονται στον σύνθετο χαρακτήρα τους.

 

4. Διευκρινίζεται το όριο κάλυψης (70%) για τις επιχειρήσεις εντός ΕΠ και αίρεται η σύγκρουση με τον νέο Οικοδομικό Κανονισμό.

 

5. Αξιοποιούνται κτίρια εντός Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) και δίνεται η δυνατότητα λειτουργίας δραστηριοτήτων εφοδιαστικής (logistics) για την ενίσχυση της οικονομίας σε έναν από τους πιο σημαντικούς κλάδους της.

 

6. Δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων εντός ΕΠ να μεταφέρουν υπόλοιπα συντελεστή δόμησης από ένα ακίνητό τους σε ένα άλλο με ανώτατο ποσοστό κάλυψης το 80%. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα της υπέργειας ή υπόγειας ζεύξης ακινήτων εντός Πάρκων όταν παρεμβάλλεται μεταξύ τους δημοτικός ή επαρχιακός δρόμος. Η ζεύξη εγκρίνεται από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και από τον Φορέα του Πάρκου.

 

7. Απλοποιείται η διαδικασία για την αδειοδότηση των μονάδων παραγωγής και εμφιάλωσης ιατρικών και πεπιεσμένων αερίων, ώστε αντί για ΚΥΑ δύο υπουργών να αρκεί γνωστοποίηση στην αρμόδια Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.