ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσακαλώτος για νόμο-πλαίσιο Κατσέλη: Τα κόκκινα δάνεια θα γίνουν πράσινα

14:48 - 03 Απρ 2019 | Οικονομία
Τσακαλώτος για νόμο-πλαίσιο Κατσέλη: Τα κόκκινα δάνεια θα γίνουν πράσινα
Για το διάδοχο σχήμα Κατσέλη και την έξοδο της χώρας στις αγορές μίλησε ο υπουργός οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» Πάτρας.

Όπως τόνισε, «το κυρίαρχο στοιχείο του νομοσχεδίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, είναι το γεγονός πως βοηθάει να "πρασινίσουν"τα "κόκκινα" δάνεια και έτσι ο κόσμος να μπορεί να τα ξεπληρώσει».

Πρόσθεσε, επίσης, πως «εμείς θέλαμε να κάνουμε ένα νόμο που να είχε "ένα πόδι" στον παλαιό νόμο-πλαίσιο Κατσέλη - Σταθάκη και ένα νόμο που να είχε ένα άλλο "πόδι" το οποίο δημιουργούσε τη δυνατότητα στο κράτος να βοηθήσει τους πολίτες να ξεπληρώσουν το χρέος τους».

«Και αυτό το κάναμε», όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, «μοιράζοντας το κόστος, δηλαδή η κυβέρνηση δίνει κάποια λεφτά, ο δανειολήπτης μπαίνει σε ένα σύστημα που να μπορεί να ξεπληρώσει το χρέος και οι τράπεζες κάνουν αναδιάρθρωση του χρέους».

Άρα, συνέχισε, «όλοι κερδίζουν κάτι και όλοι χάνουν κάτι για να μπορούν να ξεπληρώσουν το χρέος, είναι δηλαδή μία πολιτική προσέγγιση επιστροφής στην κανονικότητα».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι «τα τελευταία τρία χρόνια, όταν στο τέλος της χρονιάς είδαμε ότι είχαμε λεφτά πάνω από το στόχο, αυτά τα μοιράσαμε με ένα κοινωνικά δίκαιο τρόπο και με διαφάνεια», προσθέτοντας ότι «αυτό θα το επαναλάβουμε, αν υπάρχει υπεραπόδοση».

Σχετικά με την έξοδο της χώρας στις αγορές, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι «ήταν μια επιτυχημένη στρατηγική ότι βγήκαμε στις αγορές και με πενταετές και δεκαετές ομόλογο, ενώ πριν από τα Χριστούγεννα μας έλεγαν ότι απόδειξη πως δεν έχουμε βγει από τα μνημόνια, είναι ότι δεν έχουμε πρόσβαση στις αγορές».

Επίσης, ανέφερε ότι «είναι σημαντικό να έχεις μία σταθερή πρόσβαση στις αγορές, πόσο μάλλον αν είναι το ομόλογο δεκαετές, το οποίο είναι ο ορισμός της κανονικότητας».

Δηλαδή, όπως εξήγησε, «αν οι αγορές είναι έτοιμες να δανείσουν για 10 χρόνια, σημαίνει ότι εμπιστεύονται σε βάθος χρόνου». Αυτό συμπλήρωσε, «μας δίνει μία ελάφρυνση, ενώ παράλληλα σημαίνει ότι και τα επιτόκια θα είναι χαμηλότερα και για το κράτος και για τις επιχειρήσεις, σηματοδοτώντας έτσι μία επιστροφή στην κανονικότητα».

Τέλος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα μιλήσει απόψε στις 7:00 σε εκδήλωση που οργανώνει στην Πάτρα η νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, με θέμα «Οικονομία και κοινωνία μετά τα μνημόνια».

To δώρο Πάσχα

Αναφερόμενος στο αν θα καταβληθεί το δώρο Πάσχα σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε αρνητικά.  

Συγκεκριμένα τόνισε ότι το ποσό που υπάρχει στον προϋπολογισμό (σ.σ. 658 εκατ. ευρώ) ήταν μια πίστωση για την περίπτωση που δεν καταβάλλονταν όλα τα αναδρομικά εντός του 2018 και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα γιατί μπορεί να βγάλει τη χώρα «εκτός στόχου».

«Τα τελευταία 3 χρόνια, στο τέλος της χρονιάς όταν είδαμε ότι είχαμε λεφτά πάνω από τον στόχο, αυτά τα μοιράσαμε με ένα κοινωνικό, δίκαιο τρόπο και με διαφάνεια, αυτό θα το κάνουμε και του χρόνου, εάν υπάρξει υπερ-απόδοση. Αυτά τα λεφτά, που αναφέρεστε, ήταν μια πίστωση στην περίπτωση, που εμείς δεν προλαβαίναμε να μπορούμε να πληρώσουμε όλα τα αναδρομικά και βάλαμε στην άκρη κάποια χρήματα για να μετρήσουν στο 2018. Αν τα ξοδέψουμε το 2019, πιάνονται ως δαπάνες και θα μπορούσε, εάν δεν πάμε καλά, να μην φτάσουμε τον στόχο.

Άρα αυτά είναι στην άκρη, αλλά δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε μέχρι το τέλος, για να είμαστε σίγουροι ότι είμαστε εντός των στόχων. Αυτό έχει δυο σημαντικά αποτελέσματα, ότι είμαστε εντός των στόχων τα τελευταία 3 χρόνια, μια μεγάλη αξιοπιστία στις αγορές για να μας δανείζουν, και δεύτερον μας επέτρεπε όταν είχαμε υπερ-πλεόνασμα να το επιστρέψουμε στην κοινωνία. Και άρα επανέρχομαι στο θέμα της ομιλίας μου που είναι: οικονομία και κοινωνία και πώς αυτά τα δύο πάνε μαζί»

 

Τελευταία τροποποίηση στις 18:00 - 03 Απρ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.