ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΝΤ: Ρίχνει τον πήχη της παγκόσμιας ανάπτυξης για φέτος-Στο 2,4% «κρατά» η Ελλάδα

16:32 - 09 Απρ 2019 | Οικονομία
ΔΝΤ: Ρίχνει τον πήχη της παγκόσμιας ανάπτυξης για φέτος-Στο 2,4% «κρατά» η Ελλάδα
Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ετών «ρίχνει» την πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με φόντο τις αυξημένες εμπορικές εντάσεις και την πιο σφιχτή νομισματική πολιτική από τη Fed. Ωστόσο, παραμένει αισιόδοξο για τις ελληνικές προοπτικές, διατηρώντας τις στο 2,4% για φέτος.

Με βάση την έκθεση Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές, που έδωσε στη δημοσιότητα ενόψει της Εαρινής Συνόδου με την Παγκόσμια Τράπεζα, το ΔΝΤ αναμένει πλέον ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,3% το 2019 έναντι 3,5% που ανέμενε προηγουμένως. Για το 2020 ωστόσο το ΔΝΤ αναμένει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα ανέλθει στο 3,6%.

Το Ταμείο, το οποίο υποβάθμισε το outlook για την παγκόσμια οικονομία για τρίτη φορά τους τελευταίους έξι μήνες, προειδοποίησε ότι μια αποτυχία να επιλυθούν οι εμπορικές διαμάχες και μια επακόλουθη αύξηση των εμπορικών φραγμών πάνω από το προβλεπόμενο επίπεδο θα οδηγήσει σε υψηλότερο κόστος των εισαγόμενων αγαθών.

Όσον αφορά την ευρωζώνη, οι αναλυτές του ΔΝΤ προβλέπουν ότι η οικονομία της θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,3% το 2019 από 1,8% την περασμένη χρονιά.

Στις ΗΠΑ, η ανάπτυξη προβλέπεται να επιβραδυνθεί στο 2,3% από 2,9% το 2019.

Συνολικά οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα αναπτυχθούν με ρυθμό μόλις 1,8% το 2019 με βάση το αναθεωρημένο World Economic Outlook του ΔΝΤ.

Στον αντίποδα, οι αναδυόμενες οικονομίες εκτιμάται ότι θα αναπτυχθούν με ρυθμό 4,4%. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η μεγαλύτερη αναδυόμενη οικονομία, η Κίνα, θα αναπτυχθεί κατά 6,3% από 6,6% το 2018.

Αισιοδοξία για την Ελλάδα με… μπαγιάτικα στοιχεία

Το ΔΝΤ διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψη για ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ με ρυθμούς 2,4% φέτος, ενώ αναμένει επιβράδυνση στο 2,2% το 2020. Επαναλαμβάνει πάντως την προειδοποίησή του για υποτονικούς ρυθμούς ανάπτυξης  της χώρα μας μεσοπρόθεσμα. Το 2024, όπως εκτιμά, οι ρυθμοί μεγέθυνσης του ελληνικού ΑΕΠ θα έχουν ήδη πέσει στο 1,2% όπως υπολογίζει.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι τα στοιχεία που περιλαμβάνει το ΔΝΤ είναι ενημερωμένα έως και την 1 Φεβρουαρίου. Βασιζόμενο λοιπόν σε πρόβλεψη για άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,1% το 2018 (όταν η ΕΛΣΤΑΤ και η Eurostat έχουν ανακοινώσει ότι o ρυθμός περιορίστηκε στο 1,9% με ανάλογες προσδοκίες για φέτος από την ΤτΕ), προβλέπει ανάπτυξη κατά 2,4% φέτος.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη αναμένονται δύο ακόμα εκθέσεις, μία για τα δημόσια οικονομικά και μία για το τραπεζικό σύστημα και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:49 - 09 Απρ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.