ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τόμσεν:Καλωσορίζουμε την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ

16:46 - 12 Απρ 2019 | Οικονομία
«Θα καλωσόριζα την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πολ Τόμσεν σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο της Συνόδου του Ταμείου με την Παγκόσμια Τράπεζα, προσθέτοντας πως η βοήθεια του Ταμείου πρέπει να είναι προσωρινή, όταν την χρειάζονται οι χώρες.

Απαντώντας για το θέμα των μεταρρυθμίσεων επανέλαβε ότι οι περικοπές στις συντάξεις (που ακυρώθηκαν) και το αφορολόγητο όριο είναι σημαντικές, όχι για να πιαστεί το πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, το οποίο όπως είπε είναι σίγουρος πως η χώρα θα πετύχει.

Εξήγησε ότι κατά την άποψη του ΔΝΤ είναι απαραίτητες για να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για μειώσεις φόρων και φιλικές προς την ανάπτυξη πολιτικές. Συμπλήρωσε ότι θα βοηθούσαν για να αποκατασταθεί η δημόσια δαπάνη, που τα χρόνια της κρίσης μειώθηκε δραματικά.

Χαρακτήρισε «εξαιρετικά καλή» τη δημοσιονομική προσαρμογή που επιτεύχθηκε αλλά τόνισε ότι κάποια μέτρα δεν ήταν φιλικά προς την ανάπτυξη.

Σε ότι αφορά τον τραπεζικό τομέα, περιορίστηκε να πει ότι δεν υπάρχει πλέον πρόγραμμα του Ταμείου στις τράπεζες και έτσι δεν γνωρίζει λεπτομέρειες των συζητήσεων.

Τόνισε ωστόσο, ότι υπάρχουν πολλά κόκκινα δάνεια ενώ τα κεφάλαια των τραπεζών στηρίζονται πολύ στον αναβαλλόμενο φόρο. Εκτίμησε ότι δεν είναι σωστή μια στρατηγική κατά την οποία οι τράπεζες προσπαθούν για πολλά χρόνια σιγά σιγά να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια και να χρηματοδοτήσουν την οικονομία για να συμπληρώσει ότι «δεν έχω ιδέα» για τις συζητήσεις που γίνονται με τις ρυθμιστικές αρχές.

Οι εμπορικές εντάσεις και η αβεβαιότητα αναφορικά με το Brexit είναι μεταξύ των μεγαλύτερων κινδύνων για την ευρωζώνη, σημείωσε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου.

Επεσήμανε ότι το φρενάρισμα στην ανάπτυξη είναι σημαντικό σε Γερμανία και Ιταλία με την τελευταία να καταγράφει σχεδόν μηδενική αύξηση του ΑΕΠ. Συνολικά για την ευρωζώνη αναμένεται ανάπτυξη μόνο 1,3% του ΑΕΠ και 1,5% του ΑΕΠ το 2020.

Ζήτησε από χώρες που έχουν «δημοσιονομικό χώρο», όπως η Γερμανία, να τον αξιοποιήσουν αυξάνοντας τις δαπάνες ή μειώνοντας τους φόρους.

Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.