ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε δημόσια διαβούλευση το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για την Βιομηχανία

16:12 - 21 Μαϊ 2007 | Οικονομία
Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από σήμερα το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για την Βιομηχανία τους βασικούς άξονες του οποίου παρουσίασε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς.

Όπως τόνισε ο κ. Σουφλιάς, η βιομηχανία αποτελεί έναν εξαιρετικά σημαντικό κλάδο της οικονομίας καθώς η ανάπτυξή της συνδέεται άμεσα με θέματα απασχόλησης και κοινωνικής συνοχής, ενώ έχει και σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Να σημειωθεί ότι η βιομηχανία συγκεντρώνει, το 22% του συνολικού ΑΕΠ και εξακολουθεί να αναπτύσσεται, έστω με ρυθμούς μικρότερους του μέσου όρου άλλων τομέων. Παράλληλα, διατηρεί σημαντικό ρόλο και στην απασχόληση, παρά τις σχετικές απώλειες που καταγράφει ο τομέας (12,8% το 2005 έναντι 14,5% το 1998.

Οι βασικοί στόχοι του Χωροταξικού Πλαισίου

Σκοπός του Ειδικού Πλαισίου είναι ο μετασχηματισμός της χωρικής διάρθρωσης της βιομηχανίας προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Το Ειδικό Πλαίσιο στοχεύει στην ενίσχυση της συγκέντρωσης των βιομηχανικών μονάδων σε οργανωμένους υποδοχείς, στην αποκέντρωση της βιομηχανίας με στόχο την προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης και στην προστασία του περιβάλλοντος.Επίσης, θέτει συγκεκριμένους κανόνες και διαδικασίες που ξεκαθαρίζουν το τοπίο, διευκολύνουν την επενδυτική δραστηριότητα και βοηθούν στην αποφυγή δικαστικών εμπλοκών.

Συγκεκριμένα, οι βασικοί στόχοι του Χωροταξικού Πλαισίου για την Βιομηχανία είναι οι εξής:

- Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας στο βιομηχανικό τομέα, μέσω κατάλληλων χωρικών ρυθμίσεων, καθώς και μέσω της προσφοράς επαρκούς και κατάλληλης γης για την κάλυψη των αναγκών νέων ιδρύσεων καθώς και εκσυγχρονισμού της υπάρχουσας βιομηχανικής βάσης.

- Η ενίσχυση της συμβολής της βιομηχανίας στην περιφερειακή ανάπτυξη, και ταυτόχρονα η μείωση των έντονων χωροταξικών ανισορροπιών, μέσω της προώθησης ενός πιο πολυκεντρικού προτύπου χωροταξικής οργάνωσης της βιομηχανίας. Το πρότυπο αυτό στηρίζεται στα υφιστάμενα συγκριτικά πλεονεκτήματα διαφόρων περιοχών, συμπεριλαμβανόμενων αυτών που δεν έχουν αξιοποιηθεί επαρκώς μέχρι σήμερα, ενώ παράλληλα επιδιώκει να δημιουργήσει και νέους πόλους βιομηχανικής ανάπτυξης μέσω προγραμματικών παρεμβάσεων.

- Ο εξορθολογισμός του προτύπου χωροθέτησης της βιομηχανίας με κατεύθυνση την οργανωμένη χωροθέτηση της βιομηχανίας.

- Η ουσιαστικότερη ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στον τρόπο ανάπτυξης της βιομηχανίας.

- Η απλούστευση και καλύτερη οργάνωση των επενδυτικών διαδικασιών, που συνδέονται με χωρικές πολιτικές. Με αυτόν τον τρόπο αίρονται εμπόδια στην επιχειρηματικότητα και ο επενδυτής γνωρίζει εκ των προτέρων τους κανόνες χωρικής οργάνωσης της βιομηχανίας.

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.