ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ορόσημο «Κίνα» για νέο «κοινωνικό» πακέτο και εκλογές

09:25 - 17 Απρ 2019 | Οικονομία
Ορόσημο «Κίνα» για νέο «κοινωνικό» πακέτο και εκλογές
Η επιστροφή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αλλά και του πολυμελούς κυβερνητικού κλιμακίου που θα τον συνοδεύσει, από την Κίνα είναι, όπως φαίνεται το χρονικό ορόσημο για την οριστικοποίηση αποφάσεων για ένα νέο πακέτο θετικών μέτρων αλλά και για το χρόνο των εκλογών.

Πιο συγκεκριμένα, με την επιστροφή από τη μεγάλη χώρα της Άπω Ανατολής, όπου ο κ. Τσίπρας ευελπιστεί ότι θα δημιουργήσει ένα κύμα θετικής δημοσιότητας, θα αξιολογήσει τις μετρήσεις, μετά και την εφαρμογή των μέτρων για τις 120 δόσεις, επίδομα ενοικίου κτλ και θα αποφασίσει για το χρόνο των εκλογών. Παράλληλα ήδη έχει αρχίσει μια επεξεργασία για ανακοινώσεις στο πλαίσιο των αντοχών του προϋπολογισμού για κλιμακωτές μειώσεις φόρων, έμμεσων κι άμεσων, που θα αποτελέσουν τα συστατικά στοιχεία ενός αφηγήματος που θα αντιτάξει η κυβέρνηση στη Ν.Δ. εν όψει των εκλογών όποτε κι αν γίνουν. Ήδη γι’  αυτό το σκοπό έχουν γίνει σχετικές αναφορές από επίσημα χείλη ενώ εν όψει και της κατάθεσης στη Βουλή του νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις αναμένεται αυτή η ρητορική να ενταθεί.

Αναλυτικά τα μέτρα που εξετάζεται να μπουν σε ένα «νέο κοινωνικό πακέτο» σηματοδοτώντας μαζί με την έναρξη αποπληρωμής του ΔΝΤ την αλλαγή σελίδας της χώρας έχουν να κάνουν με μειώσεις ΕΦΚ καυσίμων, μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, από το 22% στο 20%, μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, μείωση κάποιων συντελεστών ΦΠΑ και διατήρηση της έκπτωσης ΦΠΑ για τα νησιά του Αν. Αιγαίου.

Η συζήτηση , πάντως, και για τα νέα θετικά μέτρα θα γίνει μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, αμέσως μετά το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα, ενώ το πλαίσιο θα εξετασθεί  και με τους επικεφαλής των θεσμών, που θα βρίσκονται στην Αθήνα 6 με 8 Μαΐου για την 3η μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

Ήδη πάντως οι ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις αναμένεται να μπουν προς ψήφιση τη Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ ευνοϊκές διατάξεις για τις συντάξεις χηρείας παίρνουν και αυτές τον δρόμο προς τη Βουλή. Στο νέο πάντως πακέτο αναμένεται να μπει και το θέμα του αφορολογήτου για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες, πέρα από τις άλλες ελαφρύνσεις, ένα θέμα που λειτουργεί ως «σημαία» εν όψει εκλογών. Ήδη ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι «όσο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, η μείωση στο αφορολόγητο όριο δεν πρόκειται να εφαρμοστεί».

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.